Open menu

Pittige zure chinese groenten met glasnoedels introEnige tijd geleden is het boek Chinese Takeaway veggie van Kwoklyn Wan gerecenseerd, nu alsnog een lekker Chinees recept. De van zichzelf flauwe tofu wordt op smaak gemaakt met een pittige saus. Glasnoedels zul je waarschijnlijk voornamelijk kennen van de vulling in Vietnamese loempia's, maar ze zijn ook lekker als basis voor je gerecht.

Deze krokante reepjes tofu met knapperige groenten in een zurige, zoete en iets pittige chilisaus zullen zeker je smaakpapillen prikkelen. Ze worden geserveerd op zachte glasnoedels en gegarneerd met nootachtig geroosterd sesamzaad.

Let op: je gasten zullen om een tweede portie vragen.

Voor twee personen

2 nestjes glasnoedels
1 el sesamzaad
2 el arachideolie
100 g stevige tofu, in reepjes van 1 x 5 cm
1 ui, in ringen
1 wortel, in plakjes
30 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt en in stukjes
30 g waterkastanjes uit blik (o.a. toko), uitgelekt en in plakjes
½ rode paprika, in ringen
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Voor de saus

2 el Chinese rijstwijn
1½ el donkere sojasaus
2 el rijstazijn
150 ml groentebouillon
1 el tomatenpuree
2 tl chilibonensaus (o.a. toko)
½ tl witte peper

2 tl suiker

  • Leg de glasnoedels in een grote kom, bedek met kokend water en laat 3 tot 5 minuten weken tot ze zacht zijn. Giet de noedels af en zet apart.
  • Verhit een wok op middelhoog vuur. Voeg het sesamzaad toe en rooster 2 tot 3 minuten, tot de zaadjes goudbruin zijn en het aroma vrijkomt. Strooi op een bord en laat afkoelen.
  • Verhit 1 eetlepel van de olie in de wok op middelhoog vuur en bak de tofureepjes in 2 tot 3 minuten rondom goudbruin. De reepjes moeten vanbuiten krokant maar vanbinnen nog zacht zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de ingrediënten voor de saus toe aan een pan. Breng de saus aan de kook, zet het vuur lager en laat zachtjes koken tot de saus voor een derde is ingekookt. Haal de pan van het vuur en zet apart.
  • Verhit de resterende eetlepel olie in de wok op middelhoog vuur, voeg de ui, de wortel, de bamboescheuten, de waterkastanjes en de rode paprika toe en roerbak in 2 tot 3 minuten gaar. Voeg de tofu samen met de saus toe en meng goed. Verdeel de noedels over 2 kommen of borden en schep de tofu en de groenten erover.
  • Bestrooi met de lente-ui en het geroosterde sesamzaad en serveer.

Pittige zure chinese groenten met glasnoedels


 Meer noedels!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama