Open menu

buddhabowl thbBuddhabowl en sushibowl zijn verschillende namen voor eigenlijk hetzelfde: verschillende componenten van een gerecht, netjes geschikt in een diep bord. Die componenten zijn voornamelijk verschillende soorten groente, (sushi-)rijst en een lekker sausje. De bowl wordt al dan niet gedecoreerd met sesamzaadjes en natuurlijk avocado, want Instagram wil ook dat het er leuk uit ziet.

Ik koos in dit recept voor groentes van eigen bodem. Avocado in deze bowl zou natuurlijk ontzettend lekker en gezond zijn, maar ze komen soms van ver, zijn best belastend voor het milieu en eerlijk is eerlijk: het is soms echt zoeken naar een eetrijp exemplaar. In plaats daarvan zorgen de pompoen en de doperwtjespuree in deze bowl voor de smeuïgheid.

Noem de bowl zoals jij wilt en gebruik vooral groente die jij lekker vindt of die nog in je groentela liggen. Er staan in het recept geen vaste hoeveelheden vermeld voor de groente, dus neem wat je denkt dat een goede hoeveelheid is. Ik hield overigens broccoli, spinazie en pompoen over en verwerkte die de volgende dag in een gele curry.

sushirijst
paar el sushi-azijn
blokjes pompoen
broccoli
blok gerookte tofu (b.v. Vivera)
spinazie
zonnebloem- of een andere neutrale olie

Voor de crispy nori chips:
3 norivellen
1½ el sojasaus
2½ tl sesamolie
sesamzaadjes

Voor de doperwten-fetapuree:
1 kopje doperwtjes (uit de vriezer)
½ blok vegan feta
citroensap
6-10 muntblaadjes
eventueel wat water

Voor de misodressing:
½ el miso-pasta
2 el tahin
1 el citroensap (uit een flesje is prima)
2 el water

Om het geheel af te maken (naar keuze):
edamame-boontjes (uit de vriezer is prima)
cherrytomaatjes
mini-komkommers
soy topping (Saitaku) of b.v. sriracha als je van wat meer pit houdt

 • Kook de sushirijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Meng met een paar eetlepels sushi-azijn en laat afkoelen.
 • Meng de pompoenblokjes met wat olie en rooster ze ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden celsius (de tijd is afhankelijk van je oven).
 • Kook de broccoli beetgaar en laat afkoelen.
 • Snijd de gerookte tofu in blokjes en meng met een halve eetlepel olie. Rooster de blokjes 8 minuten op 180 graden celsius in de airfryer. Heb je die niet, rooster de blokjes dan in de oven of bak ze in een koekenpan.
 • Knip of snijd de spinazie iets kleiner.
 • Wanneer de pompoenblokjes (en de tofu) uit de oven zijn, verlaag je de temperatuur naar 150 graden celsius.
 • Maak ondertussen de crispy nori chips. Dit is een recept van Suzanne van wateetjedanwel.nl. Kort samengevat:
  • Meng de sojasaus, sesamolie en de sesamzaadjes en bestrijk de norivellen hiermee. Leg ze op een bakvel en bak ze 8 minuten op 150 graden in de oven. Knip ze daarna in hapklare stukjes.
 • Kook de doperwtjes een paar minuten, giet af en laat even afkoelen. Pureer ze vervolgens met de vegan feta, muntblaadjes en citroensap.
 • Meng als laatste alle ingrediënten voor de misodressing door elkaar met een garde.
 • Het wordt tijd om de borden op te maken. Leg alle componenten - Instagram-waardig of niet, het is jouw feestje - op het bord en druppel er een paar strepen soy topping of sriracha overheen.

Eet smakelijk!

buddhabowl

Helen, gastredacteur. In het dagelijks leven ook bezig met eten en fotografeert daarnaast sinds kort graag.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama