Open menu

We horen vaak dat mensen moeite hebben een lekkere vinaigrette te maken voor over de salade. Daarom hierbij: vinaigrette: de basics

Als je vaker vinaigrette maakt zul je doorkrijgen of je van een meer of minder zure vinaigrette houdt. Ik vind het wel lekker als ie citroenig is, maar je kunt er ook minder citroen of azijn in doen en relatief meer olie. De klassieke Franse chefs doen minder citroen en meer olie dan ik in hun vinaigrette. Er zijn ook mensen die er een beetje honing in doen. Je zult zelf een beetje moeten experimenteren wat jij lekker vindt, maar de volgorde van ingrediënten toevoegen gaat als hier onder.

Nodig voor een halve kropsla

  • 1/4 teen knoflook, geperst
  • 1/4 tl zout
  • 1 el citroensap
  • 1 dessertlepel (afgestreken) grove mosterd
  • 1 el ciderazijn of rode wijnazijn
  • lekkere extra virgine olijfolie, een paar eetlepels

Neem een kommetje. Doe het zout en knoflook en de mosterd erin. Roer met een vork (een gebaksvorkje is handig) door elkaar. Voeg het citroensap toe, roer. Voeg de azijn toe, roer weer. Ga nu heel langzaam, beetje voor beetje de olie toevoegen, steeds weer roeren totdat de olie is opgelost in het mengsel en dan nog wat meer olie. Proef de vinaigrette (dat gaat handig met een blaadje sla) of er nog meer olie door moet.

En dat is alles. Als je de vinaigrette van te voren maakt dan 'valt ie' weer uit elkaar, dus dan moet je net voor serveren even weer goed roeren met je vorkje. En giet de vinaigrette pas op het laatst over de sla, anders wordt de sla slap.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama