Open menu

Het duurde even voordat ik hem durfde te kopen: een Thaise groene (onrijpe) papaya. Die dingen zijn enorm groot, flink duur en ik wilde alleen maar een klein beetje Thaise papayasalade als bijgerecht ermee maken. Toen hoorde ik dat ze flink lang goed blijven in de koelkast. Je kunt er dus een heleboel keren Thaise papayasalade mee maken!

En dan zijn er natuurlijk ook nog de voedselkilometers. Ik ben dol op Aziatisch eten, maar al die kerriebladeren, ingemaakte koolsoorten, papaya's en andere obscure ingrediënten moeten wel van verre komen. Omdat ik over het algemeen heel braaf producten van het seizoen gebruik en in de winter met een boog langs de sperziebonen, aardbeien en tomaten heenloop, vind ik dat het best mag af en toe, zo'n gek ingrediënt uit een ver land. Nu was het dus de beurt aan de papaya. Je koopt hem in de beter gesorteerde toko. Let op dat je niet per ongeluk een groene mango te pakken hebt.

De rijpe gele papaya is bekender, maar de groene is dus onrijp en bedoeld om te gebruiken in hartige gerechten. Je kunt hem roerbakken, maar ik maak er graag Thaise papayasalade van. Thaise restaurants hebben die ook vaak, ze noemen het gerecht som tam en zeggen dat het vegetarisch is, maar ik vermoed dat er stiekem vissaus in gaat. Geen probleem, dit is vegetarische Thaise papayasalade, want je maakt hem zelf thuis.

papayasalade

Vegetarische Som Tam

Bijgerecht voor 2 personen
150 g groene papaya
sap van 1 limoen
1/2 el tamarindepasta
1 scherpe groene peper, heel fijn gesneden
50 g pinda's
1/2 el sojasaus (ik gebruik Golden Mountainsaus)

  • Schil de papaya en haal de pitjes er uit
  • Snij nu de papaya in kleine sliertjes (julienne). Je kunt dit met de hand doen, of met behulp van allerlei hulpmiddelen (keukenmachine, rasp, mandoline). Ongeveer ter grootte van tauge moet het worden. Doe in een kom.
  • Meng het limoensap, de tamarinde, de sojasaus en de groene peper door elkaar. Proef of de saus scherp genoeg is, hij mag flink pittig zijn (tenzij je daar niet van houdt). Als je daar wel van houdt, maar je groene peper is niet zo pittig als gehoopt, mik dan nog een beetje cayennepeper door de dressing.
  • Roer de dressing door de papayasliertjes. Het lijkt weinig dressing, maar dat komt goed. Laat 15 minuten trekken.
  • Ik gebruik ongeroosterde pinda's, die moet je dus eerst nog even roosteren in een wok. Meng de pinda's door de salade en serveer direct.

Lekker bij Thaise curry of Pad Thai.
Je kunt ook kousenband door de salade doen, of tomaat en wortel (zoals op de foto).

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama