Open menu

komkommersalade thbDe komkommersalade die ik in een restaurant in Shanghai kreeg, werd bijzonder mooi gepresenteerd: in laagjes op elkaar. Er zat sinaasappelrasp over en ik dacht dat die 'altijd' bij Chinese komkommersalade hoorde. Maar enig gegoogle leverde niets op.

Dan maar zelf wat ideeën bij elkaar gevoegd voor deze salade, die in het Chinees 'liang ban huang gua' blijkt te heten en die lekker is als bijgerecht bij Chinees eten. Bovendien kunnen we met deze salade mooi meedoen aan het 'Aziatische salades foodblogevent' van de website Aziatische-Ingredienten.

Bijgerecht voor 4 personen
1 komkommer
1/2 tl gemberrasp
1/2 rode peper
2 el lichte sojasaus
1 el Chinese zwarte rijstazijn*
rasp van 1 sinaasappel
1 tl sinaasappelsap
1/2 tl suiker
1 tl zout

* Zwarte azijn is in de toko te koop. Het geeft een heel apart, beetje droppig smaakje. Als je het niet hebt kun je rode wijnazijn gebruiken of Japanse rijstazijn. Is beide wel anders, maar ook bruikbaar.

  • Was de komkommer goed, schil hem niet en snij in de lengte in plakken van 3 mm dik. Leg in schaal (bv een ovenschaal) en bestrooi met het zout. Laat een half uurtje staan.
  • Was na het half uur de komkommers vlug af en dep ze goed droog. Leg weer terug in de schaal die je wel hebt drooggemaakt.
  • Snij de peper in ragfijne sliertjes.
  • Meng alle ingrediënten behalve de komkommer in een kommetje door elkaar. Proef of je de dressing goed op smaak vindt. Giet over de komkommers.
  • Laat de komkommers twee uur of langer staan.
  • Snij de komkommers dan voorzichtig in drieën. Stapel ze op een bordje en giet de saus erover heen.

 

komkommersalade

 

 

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama