Open menu

bloemkoolsalade thbHet seizoen dat je geacht wordt eten mee te nemen, komt er weer aan. We moeten picknicken op een kleedje in het bos, zandhappen aan zee, onhandig doen op een bootje of vlug naar binnen omdat het weer plotseling betrekt. Vrienden die tijdens de winter hun hand niet omdraaiden om een viergangendiner met amuse, huisgemaakte cocktail en bonbons te serveren, willen nu dat 'gezellig iedereen een gerecht meeneemt'. Nou vooruit dan maar, als het dan wel wat anders dan die eeuwige pastasalade mag zijn.

Ik maakte deze salade gewoon voor twee personen trouwens, dat mag ook. Als je geen kaas wil gebruiken in de salade kun je de feta vervangen door fijngehakte, gerookte amandelen.

Ingrediënten
voor 2 personen
een halve bloemkool (ongever 350 gram, in de oven krimpt de bloemkool een beetje dus het lijkt nu meer dan het wordt)
1 avocado
80 g feta of een handje gerookte amandelen
1 citroen
1 el (sherry)azijn
1/2 tl komijnzaad
een snufje pul biber of andere chilivlokken
1 waspeen (ongeveer 100 gram of iets meer)
olijfolie
zout/peper

  • bloemkoolsaladeVerwarm de oven op 200 graden.
  • Was de citroen goed en snij in parten.
  • Snij de bloemkool voor zover dat gaat in schijven. Je houdt ook wat kleinere stukjes over en wat gruis. Doe de schijven en de kleinere stukjes in een ovenschaal. Strooi het gruis op een grote platte schaal. Besprenkel de bloemkool in de ovenschaal met wat olijfolie en doe 30 minuten in de oven.
  • Schil intussen de wortel en snij in staafjes. Verhit net wat meer olijfolie in een koekenpan dan wanneer je normaal zou doen wanneer je iets zou gaan bakken, voeg de wortel toe, draai het vuur laag. Laat 15 minuten zachtjes garen, roer af en toe om, voeg dan de komijnzaadjes, zout en peper toe en laat nog vijf minuten in de pan. Schep dan op de schaal waar het bloemkoolgruis op ligt, het is niet erg als er wat olijfolie meekomt. Bestrooi met wat zout en pul biber.
  • Pel de avocado en doe in een keukenmachine. Voeg azijn, flink wat zout, een beetje zwarte peper en een halve eetlepel olijfolie toe. Maal fijn en voeg terwijl de machine draait een eetlepel lauw water toe en maal nog even door tot je een lobbige dip hebt.
  • Haal de bloemkool en citroen uit de oven. Verdeel de bloemkool en citroenschijfjes over de schaal met wortel.
  • Verdeel dan toefjes avocadodip over de schaal.
  • Verkruimel de feta of hak de amandelen grof en verdeel die ook over de salade.

Salade meenemen? Doe de wortel en bloemkool, bestrooid met zout en pul biber samen in één bakje. Doe de citroen in een ander bakje en de avocadodip weer in een ander bakje (als die als je bent aangekomen een beetje bruin is geworden: roer goed om en je hebt weer een groene dip) en doe de feta of de noten ook nog in een ander bakje. Assembleer ter plekke.

De citroen moet je uitzuigen, hij wordt heerlijk zacht in de oven, maar het is niet de bedoeling dat je de hele schil gaat opeten.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama