Open menu

Mexicaanse saladeHet thema van onze volgende eetclubavond was Mexico. Vaak kiezen we een land, maar niet altijd: voor de keer erna maken we bijvoorbeeld allemaal een gerecht met fruit erin. Maar deze keer moest het dus iets Mexicaans worden. Ik had de opdracht om een bijgerecht met bonen mee te nemen.

Als je op internet zoekt naar Mexicaanse recepten met bonen, springen drie opties eruit: chili con carne, rijst met bonen, tortilla’s. De eerste viel om evidente redenen af – hoewel je natuurlijk naar vleesvervangers kunt grijpen. De tweede suggestie kon ook niet, aangezien een van de andere leden de opdracht had een bijgerecht met rijst te maken. Voor de derde mogelijkheid gold hetzelfde: een ander zou al tortilla’s maken.

Ik kwam toen uit op een bonensalade, waar overigens ook legio recepten van te vinden zijn. Als uitgangspunt nam ik het recept van ene Pam op Allrecipes. Om het nog een beetje spannend te maken kocht ik gedroogde bonen die ik heb geweekt en gekookt, maar je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken!

Ingrediënten
200 g gedroogde zwarte bonen of een blik zwarte bonen van 400 g
1 kleine ui
1 limoen
1 potje zoete maïs (340 g)
1 rode paprika
3 kleine tomaten
1 groene chilipeper
een handje verse korianderblaadjes
peper, zout en voor een Mexicaan tintje: een snufje chilipoeder

  • Maak de gedroogde bonen klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking of laat de bonen uit blik uitlekken.
  • Snipper de ui en pers de limoen uit. Drenk de uisnippers in het limoensap, een prima tip van redacteur Jannika om de uismaak te verzachten.
  • Laat de maïs uitlekken.
  • Was de paprika en de tomaten en snijd ze in stukjes. Doe hetzelfde met de chilipeper en de korianderblaadjes, maar maak die stukjes wat kleiner.
  • Meng de ingrediënten rustig door elkaar en voeg naar smaak peper, zout en chilipoeder toe.

Deze hoeveelheid is voldoende als bijgerecht voor 6 tot 8 personen of als maaltijdsalade voor 2 personen.

Mexicaanse salade

Recept van: Judith

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama