Open menu

altThaise salades zijn door de opwekkende kruiden, limoensap en chilipepers die erin zitten enorm verfrissend. Je brengt ze in balans door wat zoutigs toe te voegen en iets zoets in de vorm van fruit of palmsuiker. Lekker met een biertje of bij een curry met rijst of een noedelgerecht. Dit recept komt uit het fijne kookboek Herbivoracious van Michael Natkin.

Traditioneel worden Thaise salades met kleefrijst geserveerd, of in een wrap van sla of koolblad. Zodra je een beetje het basisidee door hebt kun je gaan improviseren. Je kunt eigenlijk elke soort tropisch fruit gebruiken, rauwe of kortgekookte groenten of pinda's. Voeg toe wat je lekker vindt en pas ook de dressing naar smaak aan. De koriander in dit recept kun je bijvoorbeeld vervangen door Thaise basilicum (toko), je kunt knoflook, verse gember, citroengras... van alles toevoegen.

Thai voegen altijd wel bird's eye chili's (rawits) toe, maar die pepertjes zijn enorm heet. Je kunt ze vervangen door Spaanse rode of groende peper. Als je niet zo van scherp houdt, verwijder je de zaadlijsten en zaadjes, laat die er juist in voor een salade met veel pit. Draag rubber handschoenen als je met echt hete pepers werkt, zodat de peperolie niet op je huid komt.

De inhoud van de lepels hieronder zijn Amerikaanse maten, de lepels daar kunnen iets groter zijn dan bij ons.

alt

 

Thaise tofusalade

Voor 4 personen
Voor de dressing
1 el sojasaus
6 el limoensap (ongeveer 3 limoenen)
1 tl (palm)suiker
1- 3 rawits of Spaanse pepers, zonder zaadjes en zaadlijsten (zie boven), zeer fijngesneden
125 ml sjalotten, dungesneden
zout

Voor de salade
60 ml olie
450 g stevige tofu, in plakken van 1 cm
zout en zwarte peper
250 ml komkommer, zonder zaadjes, gesneden
4 bosuien, in grove stukken gesneden
125 ml korianderblaadjes + extra voor de garnering
2 tl verse muntblaadjes, fijngesneden

  • Maak de dressing. Meng de sojasaus, het limoensap, de suiker, de pepers en de sjalotten in een saladekom. Proef en voeg eventueel zout en wat meer van de andere ingrediënten naar smaak toe. De dressing moet heftig smaken: dadelijk als de salade erdoor zit, zal 'ie minder sterk smaken.
  • Verhit olie in een zware pan op matig vuur. Maak de tofu droog met een theedoek of keukenpapier. Leg de tofu in de pan (in één laag) en bak in drie tot vijf minuten goudbruin. Keer de stukjes en bak de andere kant. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi en wat zout en peper over. 
  • Snij de tofu zodra die is afgekoeld in reepjes van 1 cm breed (zie op de foto).
  • Voeg de tofu, komkommer, lenteuitjes, koriander en munt toe aan de saladekom waar de dressing nog in zit. Roer goed.
  • Garneer met wat extra blaadjes koriander en serveer.

Recept en foto van Michael Natkin, uit het kookboek Herbivoracious.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama