Open menu

altHe-le-maal niet erg. Geen probleem. Niet jaloers. Heel Nederland sleurt zich naar het zuiden of springt in een vliegtuig. Maar ik niet.
Op vakantie gaan vind ik echt heerlijk, maar van dat plannen vooraf raak ik bijkans in paniek. Het kiezen van de juiste plek, het vervoer en dan wil ik het liefst ook nog een lijst met de leukste restaurants op zak hebben. Ik ben meer tijd kwijt de voorbereidingen, dan met daadwerkelijk op vakantie zijn.

Sinds ik twee kinderen heb, vind ik het alleen nog maar ingewikkelder. Met zeurtje & zeurtje twee dagen in de auto naar Italië? Nee bedankt, ik blijf nog wel een jaartje thuis.

Nu heb ik mooi nog meer tijd voor mijn nieuwste hobby: oude kookboeken opduiken. Het is echt leuk om kringloopwinkels en boekhandels af te struinen op zoek naar pareltjes.
Wat me al een tijdje opvalt: heel Nederland dumpt massaal de boeken van Joop Braakhekke bij de kringloop. Daar liggen er belachelijk veel van. Maar die laat ook ik links liggen.

alt

Nee, dan 'Het beste boek over de Griekse Kookkunst' door Chrissa Paradissis. Aha, een Griekse! Dat moet wel goed zijn dan. Uit 1980, dus daar vind ik vast authentieke recepten in, dacht ik. Nu is dat op zich ook wel zo, maar in de inleiding lees ik iets dat mij angst inboezemt. De uitgever jubelt: "De schrijfster van dit boek is in heel Griekenland bekend. Zij is geliefd bij haar duizenden lezers en luisteraars en wordt door hen gewaardeerd om haar ijver en enthousiasme waarmee ze de kookkunst bedrijft." En dan komt het: "Chrissa Paradissis is er in geslaagd om haar recepten aan te passen aan de moderne voedingsleer en ze heeft er praktische, eigentijdse kook- en bereidingsmethoden in opgenomen. Daarom is de Griekse keuken, zoals in dit boek beschreven, helemaal aangepast aan de hedendaagse huisvrouwen."
Inderdaad: margarine!

Maar daar prikken we gewoon doorheen en ik geef jullie een recept uit dit grappige boekje dat niet aangepast hoeft te worden aan de moderne huisvrouw: Griekse zomersalade. Morgen en overmorgen plaats ik een hoofdgerecht en dessert uit twee andere oude kookboeken.

Salatá theriní (Griekse zomersalade)


bijgerecht voor 4 personen

3 grote rijpe tomaten

1 komkommer

1 ui (rood of wit is lekker)

2 groene paprika's
6 el olijfolie
2 el wijnazijn
zout en zwarte peper uit de molen
150 g feta
24 zwarte olijven (neem kalamata olijven of van die lekkere gerimpelde zwarte, niet die gladde bolle)

1 el gehakte peterselie of 1 el gedroogde oregano

  • Snij de tomaten in parten, de komkommer in plakjes en de ui in dunne ringetjes
  • Snij de steel en zaadlijst met een scherp mesje uit de paprika's. Schud nog wat achtergebleven zaden eruit en snij de paprika's in ringen.

  • Verdeel de paprika-ringen, tomatenparten, komkommerplakjes en uiringen over de borden.
  • Meng de olijfolie met de wijnazijn, breng op smaak met zout en peper en giet de dressing over de salade.
  • Leg de feta er in stukken gesneden bovenop, samen met de olijven.
  • Strooi er als laatste de peterselie of oregano over.
Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

the Kitchenary

horecarama