Open menu

vegetarische ceviche thbCeviche is een typisch gerecht van het kustgebied aan de Stille Oceaan in Latijns-Amerika. Het gerecht is verspreid van Mexico tot in Chili. Toch wordt Peru beschouwd als de bakermat van de ceviche. De oudste bronnen dateren als van meer dan 2000 jaar geleden.

Van oorsprong is ceviche is een gerecht van rauwe vis die gemarineerd wordt in het sap van een citrusvrucht. Door een reactie met het sap wordt de vis min of meer gegaard. Er bestaat geen standaardversie van dit gerecht: in elke regio wordt het anders bereid. Doordat champignons ook gegaard worden door ze te marineren in citrussap, is het niet ongebruikelijk om de vis te vervangen door champignons.

Hieronder vind je een recept voor ceviche van champignons in Peruaanse stijl. 

Vegetarische ceviche

Voorgerecht voor 4 personen

250 g champignons
1 tomaat
1 kleine rode ui
verse peterselie (fijngehakt 1 el)
verse koriander (fijngehakt 1 el)
1 rode peper
5 limoenen
3 el olijfolie
zwarte peper
zout

  • Snij de champignons in dikke plakjes of in blokjes. Verwijder de pitjes van de tomaat en snij de tomaat in blokjes. Snij de ui in blokjes of in halve ringen. Verwijder de zaadjes van de rode peper (anders wordt het gerecht te pikant) en hak het pepertje zelf zeer fijn. Doe al deze ingrediënten samen in een kom.
  • Hak de peterselie en koriander fijn.
  • Pers de limoenen en giet het sap bij de groenten samen met de olijfolie en de fijngehakte kruiden. Meng alles zeer goed en kruid met peper en zout.
  • Laat de ceviche minstens twee uur in de koelkast staan.
  • Dien op in diep bord, een kommetje of zelfs een glas zodat je ook wat van de marinade kan toevoegen. De Peruanen noemen deze marinade 'leche de tigre' ofwel 'tijgermelk'.

Lekker met krokant geroosterd Libanees brood, zoete aardappels of tortillachips 'natuur'.
vegetarische ceviche


Meer Ceviche

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama