Open menu

Het is nog niet erg lang geleden dat tropische vruchten als papaja’s, carambola’s en mango’s alleen keihard en niet rijp te koop waren. Daarna lagen ze wekenlang op de fruitschaal te pronken tot ze zacht genoeg waren om te eten. En als ze eindelijk zo zacht waren dat je er een hap uit kon nemen, bleek dat exotische fruit onder de mooie schil niet alleen zacht, maar ook rot geworden.

Uiteraard waren er trucjes om het tropisch fruit sneller te laten rijpen: je kon de exoten in een papieren zak stoppen met een paar appels, of juist in een plastic zak met een banaan. Zachter werden ze wel, maar lekkerder zeer zeker niet. Als je dan ook nog een buurman had die net een fietstocht door Thailand had gemaakt en sterke verhalen vertelde over de heerlijke zoete mango’s die je daar zo van de boom kon plukken, dan was de zin in tropisch fruit wel een beetje verdwenen.

Maar de fruitverkopers hebben het ongenoegen van hun klanten prima opgepikt: op veel tropische vruchten lacht je nu een stickertje toe met het opschrift 'Eat me', met in kleine lettertjes daaronder: 'I’m ripe'. En inderdaad, het fruit dat met deze sticker is getooid, is inderdaad rijp en - in het geval van de mango - ook zoet. Ze zijn bijna net zo lekker als de mango’s die de fietsende buurman in Thailand uit de boom plukte.

Toch verlang ik nog wel eens naar de tijd van de harde mango’s waarvan je een mooie salade kon maken. Fris en knapperig, en een beetje limoensap was een prima compensatie voor het gemis aan smaak. "In Thailand maken ze die salades met groene mango’s", begon de fietsende buurman. Ja ja, maar die vind je hier niet in de buurtsuper. Het is al een hele toer tegenwoordig om een mango te vinden zonder het etiket "Eat me, I’m ripe".

Mangosalade

2 onrijpe mango’s
1 rode peper
1 el korianderblaadjes
1 el muntblaadjes
1 el ongezouten pinda’s
sap van 1 limoen
1 el bruine suiker
1 tl sesamolie

  • Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes.
  • Snij de peper in de lengte door en verwijder de zaadjes.
  • Snij de peper klein.
  • Hak de korianderblaadjes en de muntblaadjes grof.
  • Hak de pinda’s fijn.
  • Roer in een kommetje het limoensap met de bruine suiker, de sesamolie en een paar druppels water tot de suiker is opgelost.
  • Vermeng de mangoreepjes met de klein gesneden peper, de gehakte korianderblaadjes, muntblaadjes en de gehakte pinda’s.
  • Breng de salade op smaak met de dressing.

 Dit is het eerste artikel van onze nieuwe gastredacteur Klaas Kasma.


Meer mango

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama