Open menu

Venkelsalade pereira thbVorige week bespraken we de Vrolijke Tafel, van Karin Luiten. Deze salade komt uit dit boek. Een fris, fleurig bordje om mee te beginnen. Serveer op grote borden, of op één mooie platte schaal. Of neem de onderdelen (venkel, sinaasappel en dressing) apart mee in bakjes en stel ter plekke samen.

bereiden: 15 minuten / in de oven: 15 minuten / voor 6 personen

Venkelsalade met sinaasappel en hazelnoot

3 venkelknollen
6 (bloed)sinaasappels
50 g hazelnoten
paar takjes platte peterselie
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen

Dressing:
8 el olijfolie extra vergine
3 el wittewijnazijn (of citroensap)
1 el dijonmosterd
1 sjalotje

  • Zet de oven aan op 200 °C. Rooster de hazelnoten in de opwarmende oven goudbruin in 6-8 minuten. Hak grof.
  • Snij de venkelknollen doormidden en dan in dunne partjes. Zorg dat ze aan de onderkant nog aan elkaar blijven zitten, dan krijg je mooie waaiertjes. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een scheut olijfolie, plus zout en peper. Hussel. Rooster in de nu hete oven in ± 15 minuten gaar en zacht met hier en daar een geblakerd randje.
  • Verwijder intussen met een loeischerp (kartel)mes alle schil van de sinaasappels en snij in dunne plakjes. Geen partjes, maar hele plakjes.
  • Verdeel over 6 borden. Strooi de venkel erover.
  • Dressing: Klop met een garde olijfolie, azijn, mosterd, zout en peper tot een sausje. Snipper het sjalotje, hak het venkelloof fijn en schep erdoor.
  • Laatste moment: Sprenkel de dressing over de salade. Bestrooi met hazelnoten en wat gehakte peterselie.

Dit recept komt uit de Vrolijke Tafel van Karin Luiten, onze recensie vind je hier. De foto is gemaakt door Harold Pereira.
Venkelsalade copyright Harold Pereira

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama