Open menu

Wat is een huzaar? Het is geen een of andere obscure groente die als hoofdingrediënt dient voor de vegetarische huzarensalade. Een huzaar at huzarensalade. Met andere woorden: de salade is genoemd naar de eters ervan, Hongaarse legerruiters. Voor de vegetarische ruiters ging Koken & Zo-redacteur Piek aan de slag met een vegetarische variant van de huzarensalade.

Huzaren zijn Hongaarse legerruiters. Zij reden rond om vijandelijk gebied te verkennen en mochten natuurlijk niet te veel opvallen. Een warm maaltje boven een houtvuurtje bereiden zat er voor hen niet in, dus kregen ze een voorraad vooraf bereid voedsel mee. En dat moet iets zijn geweest als een koude massa van aardappelen, augurken, appel, zilveruitjes, azijn, olie en mayonaise. Althans, als we het hebben over de vegetarische huzaren.

Als je op internet een beetje rondzoekt naar recepten voor huzarensalade kom je al snel wat huzarenpuristen tegen. Zij menen bijvoorbeeld dat de mayonaise absoluut niet door de salade gemengd mag worden, maar apart geserveerd dient te worden.
Zij keuren ook alle variaties af die zijn ontstaan op de huzarensalade, omdat dat niet 'authentiek' zou zijn. Flauwekul. Wat is authentiek? Ik kwam in een heel oud kookboek bijvoorbeeld het basisrecept tegen waarin ook biet werd toegevoegd. Variëren is juist waar deze salade zich goed voor leent. Als je nog een restje hebt van 't een of 't ander, voeg dat dan lekker toe.
Huzarenpuristen vinden ook dat de ingrediënten niet te klein moeten worden gesneden of worden geprakt. Daar ben ik het helemaal mee eens. Het is lekker om een bite te houden en de verschillende smaken goed te kunnen onderscheiden.

Huzarensalade is niet echt een hoofdmaaltijd. Je kunt dit recept voor 2-3 personen gebruiken als het een onderdeel is van een maaltijd. Serveer er (warm of getoast) brood bij.

Ingrediënten vegetarische huzarensalade:

8 koude (gekookte) aardappels, grof geprakt
100 gr augurken, kleingesneden
80 gr zilveruitjes, kleingesneden
1 zoetzure appel, kleingesneden
50 gr doperwten
2 gekookte eieren
100 gr vegetarische worstjes
vocht van zilvervliesuitjes
mayonaise
moster
peper
zout
sla en peterselie (garnering)

Bereidingswijze:

Meng de aardappelen, augurken, zilvervliesuitjes en appel.
Schep de doperwten erdoorheen.
Als je wilt kun je een vleesvervanger gebruiken. Ik gebruikte voor dit recept 2 braadworstjes van goodbite. Elk ander vegaworstje lijkt me geschikt (mits niet te heftig gekruid). Bereid de vleesvervanger volgens aanwijzing. Laat het afkoelen en snijd het in kleine stukjes. Schep het vervolgens door het mengsel.
Als extra toevoeging heb ik twee hardgekookte eieren in stukjes gesneden en door de salade heengeschept. Traditioneel dient het ei ter garnering, als je dat wilt doen snijd het ei dan in schijfjes.

Meng wat 1/2 el olie, 1/2 el (appel)azijn, 1 tl mosterd, 1 ruime el mayonaise, 2 el vocht van de zilvervliesuitjes en schep het door het mengsel. Voeg op smaak versgemalen zwarte peper en zout toe. Schep het geheel goed door.

Zet de salade in de koelkast en laat daar alle smaken op elkaar inwerken.
Dien het op zoals je wilt, maar traditioneel doe je dat op een met slablaadjes bedekte schotel (alsof die ruiters dat bij zich hadden...). Als garnering kun je peterselie gebruiken.

Als je gaat googlen naar huzarensalades kom je veel verschillende varianten tegen. Misschien is het leuk om eens een Surinaamse huzarensalade (zoet en kruidig) vegetarisch uit te voeren? In veel Surinaamse recepten voor huzarensalade wordt kip gebruikt. Dat zou je prima kunnen vervangen door bijvoorbeeld quorn stukjes.

Heb je ook een lekker vegetarisch recept voor een huzarensalade? Deel het met ons!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama