Open menu

tomatenketchupDe huisgemaakte Vegatopia-ketchup was gisteren een razend succes op de Underground Boerenmarkt in Amsterdam. Sterker nog, we moesten veel mensen teleurstellen omdat 'ie zo snel uitverkocht was.
Daarom hier het recept.

Kijk wel uit met je tomaten: het tomatenseizoen is eigenlijk wel over, gebruik, als je geen goed rijpe tomaten kunt vinden, liever goede bliktomaten dan van die harde zieligerds.
De ketchup is in dichte potten maanden houdbaar, eenmaal geopend in de koelkast ook nog wel een week of drie, mits je steeds een schone lepel gebruikt.

Voor een pot of drie

1,5 kilo tomaten
2 uien
2 kleine stengels bleekselderij
1 kleine rode paprika
1 rode peper (of twee, als je van pittiger houdt)
5 tenen knoflook
8 kruidnagels
10 pimentkorrels
1/2 tl komijn
1/2 tl kaneel
1/2 tl zwarte peperkorrels
1 1/2 tl zout
125 gr suiker
125 ml appelazijn
2 el bloem
3 of 4 schoon afgewassen jampotten (ik heb er het liefst een paar teveel klaarstaan, en in verschillende maten, zodat ik zeker weet dat ik mooi volle potten krijg, want je weet nooit precies hoeveel ketchup het wordt).

  • Snijd de tomaten in vieren en haal de kroontjes en de aanzetstukjes eruit.
  • Pel de uien en snijd ze in grove stukken.
  • Snijd de bleekselderij in een paar stukken.
  • Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd hem in (jawel) grove stukken.
  • Pel de knoflook.
  • Doe de tomaten, uien, bleekselderij, paprika en knoflook in een pan en breng het geheel rustig aan de kook. Doe de deksel erop en laat de boel een half uurtje koken.
  • Bereid ondertussen de specerijen voor: maal ze in de vijzel of een koffiemolen tot poeder.
  • Zet de staafmixer in de groenten en pureer ze tot een gladde saus. Doe de specerijen, zout, suiker en azijn erbij.
  • Breng de saus opnieuw voorzichtig aan de kook en laat hem een half uurtje, zonder deksel, pruttelen en inkoken. Roer regelmatig, hij wil nu dolgraag aanbranden. (Geen paniek als je saus aanbrandt: stop direct met over de bodem roeren en giet je saus in een schone pan over. Ga rustig door alsof er niets gebeurd is, maar bedenk wel, dit werkt alleen als je er op tijd bij bent, als er een centimeter zwarte saus in je pan staat is wat erboven zit ook niet meer te redden.)
  • Proef of de saus pittig, zuur en zoet genoeg is; doe er eventueel iets meer suiker, azijn, tabasco of chilivlokken ofzo door.
  • Meng 3 el saus door de bloem en roer, tot je een glad papje hebt. Roer dit papje door de saus en breng het geheel al roerend weer aan de kook. Laat nog een paar minuutjes koken. (Je kunt deze stap prima weglaten, zeker als je de ketchup heel dik laat inkoken, maar soms hou je dat de saus een beetje scheidt als hij afgekoeld is, en dat voorkom je hiermee.)
  • Doe de hete saus in de potten, doe de deksel erop en zet ze op hun kop.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama