Open menu

Panelle Palermo Sicilië kikkererwtenGastredactrice Lizette woont in de buurt van Rome, maar heeft voor deze zondag voor ons een recept van het zuidelijker gelegen eiland Sicilië. Panelle zijn dunne, gefrituurde schijven van kikkererwtenbeslag. Je eet het met een zacht bolletje.


Je hebt van die ingrediënten, die koop je die ene keer in dat ene verre winkeltje voor dat ene speciale recept dat je die ene keer maakt en dan nooit meer. En dan verdwijnt dat pakje met de tijd meer en meer in de lagere rangorden van je keukenkastje. Stof, kruimels en plakkerigheid worden zijn opdringerige vrinden.

Ik weet zeker dat sommigen van jullie een pakje besan, of ook wel kikkererwtenmeel, uit het oog en het hart hebben verloren, dat staat te wachten op ontstoffing en opwaardering. En daarom een recept dat het meel tot oogappel van je kastje zal bombarderen. Panelle uit Sicilië, waar ze om onverklaarbare redenen in de zomerse hitte kiezen voor veel gefrituurd eten. Panelle is streetfood uit Palermo: gefrituurde schijven kikkererwtenbrij op een broodje, geserveerd met citroensap en peper. En zo doen we dat:

Panelle Palermo Sicilië kikkererwtenPanelle

voor 4 personen

500 gram kikkererwtenmeel
1,5 liter licht gezouten water
handje gesneden peterselie
peper
citroensap (vers)
olie om in te frituren (ik gebruik arachide-olie)
zachte bolletjes (broodjes, dus)

  • Begin met het inroeren van het meel in het nog koude water met een pollepel en zet dit op een laag vuurtje (men adviseert met betrekking tot het inroeren de pollepel altijd dezelfde kant op te roeren om klontjes te vermijden). Na een tijdje zacht koken en veel roeren moet het een zachte, compacte massa worden. Pas op: als die massa te hard kookt, blubt het dat het een lieve lust heeft en ineens belandt die zachte compacte massa loeiheet op je arm.
  • Neem die massa dus bijtijds van het vuur en roer er de peterselie door.
  • Dan komt het leuke werk: strijk de brij uit op een marmeren plaat of vlak stenen oppervlak (aanrecht, of borden desnoods), ongeveer 2-3mm dik. Dat laat je vervolgens afkoelen tot je het in plakken kunt snijden van ongeveer 5x5cm, of steek leuke vormpjes uit zoals op de foto. Je weet dat het goed is als je die flappen makkelijk van het vlak kunt halen.
  • Die flappenplakken frituur je enkele minuten in de olie (kan ook in een koekenpan, doe er flink wat olie in!).
  • Als ze mooi goudbruin zijn, serveer je de panelle met veel peper en wat citroensap in van die zachte broodjes.

 

 wikipediaMeer Siciliaans!

 

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama