Open menu

hummus thbIn 2012 volgen we waar de koningin op staatsbezoek is. We vragen ons af: wat serveren ze haar? Van 8 tot 12 januari is de koningin in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. We denken dat ze daar hummus krijgt, die best anders is dan bij ons.

De hummus in de Verenigde Arabische Emiraten is een stuk romiger, vloeibaarder en wranger dan je hem hier doorgaans krijgt. Door het verwijderen van de kikkererwtenschillen wordt de hummus lekker romig. Het vloeibare krijg je door het toevoegen van water en door de tahin (sesampasta, te koop in de natuurwinkel en Turkse winkel) wordt de hummus een beetje wrang.

Hummus is lekker op brood, maar ook als bijgerecht bij falafel of bij een maaltijdsalade met pitabroodjes misstaat het niet. 

hummus

Hummus

Voor 2 personen
65 g ongeweekte kikkererwten (of 150 g uit blik)
1/2 kleine citroen
1-2 el tahin
1 tl zout
mespunt gerookte paprikapoeder
snuf cayennepeper
2 el extra vergine olijfolie

  • Week de kikkererwten een nacht in ruim koud water, giet ze af en kook ze dan in vers water in een uurtje gaar. Dit hoeft niet als je kikkererwten uit blik gebruikt, die hoef je alleen af te gieten en even af te spoelen.
  • Laat de kikkererwten afkoelen en verwijder dan alle velletjes van de kikkererwten. Dat is best een klusje maar wel de moeite waard. Gooi de velletjes weg.
  • Meng twee minuten lang in een keukenmachine het citroensap met de tahin. Neem eerst één eetlepel tahin, je kunt later meer tevoegen.
  • Voeg dan alle ingrediënten behalve de olijfolie en de overgebleven tahin toe, voeg ook twee eetlepels lauw water toe en meng drie minuten.
  • Voeg de olijfolie toe, meng nog twee minuten.
  • Voeg weer twee eetlepels water toe en meng nog vijf minuten.
  • Proef of je er nog meer citroensap, zout, cayennepeper of tahin in wil en meng dat nog even goed er door.

De hummus blijft zeker een week goed in de koelkast. Je kunt er eventueel nog wat fijngesneden peterselie over heen strooien. Verse koriander is er ook lekker bij.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama