Open menu

groente-tomatenchutneyOnrijpe tomaten, wat moet je ermee? Of je nu een eenzame tomatenplant uit het tuincentrum op je balkon hebt staan, of de kas in de moestuin ermee hebt volgezet: alle tomaten rijp krijgen lukt maar zelden. Groene tomaten zijn niet lekker en ongekookt zelfs licht giftig. Gelukkig zijn ze wel prima te verwerken in een lekkere chutney.

Onze moestuin beleeft een wisselvallig jaar. De pompoenen en sla doen het geweldig, de courgetteplanten zijn (te) laat, de peperplant produceert overvloedig en de tomaten begonnen goed. Helaas heeft de onder moestuiniers beruchte aardappelziekte ook bij ons toegeslagen. Ik had gehoopt dat de tomaten in de kas veilig zouden zijn, maar dat bleek niet het geval. Er restte weinig anders dan de tomaten onrijp te oogsten. Echt een overvloedige oogst kan ik het niet noemen: slechts 300 gram groene tomaten kwam uit onze kas. Gelukkig net voldoende om een klein potje chutney voor bij de kaasplank te produceren.

Heb je zelf wat meer groene tomaten, dan is het recept prima te verdubbelen.

Ingrediënten

300 gram onrijpe tomaten, in kwarten
50 ml balsamicoazijn
30 ml appelazijn
½ groene fijngehakte chilipeper
1 teentje knoflook uit de pers
50 gram rozijnen
1 theelepel gemberpoeder
90 gram rietsuiker of basterdsuiker
1 gesnipperd sjalotje of kleine ui

Verwarm de azijn in een pan met dikke bodem. Doe de suiker in de pan en laat deze al roerend
oplossen in de azijn.
Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en breng aan de kook. Zet het vuur zo laag dat het mengsel zachtjes pruttelt.
Laat het eerste half uur het deksel op de pan en roer af en toe door het mengsel met een pollepel. Haal daarna het deksel van de pan en laat nog een half uurtje pruttelen, of tot de pollepel een spoor achterlaat op de bodem van de pan: dan is de chutney voldoende ingedikt.
Vul een warme, gesteriliseerde pot met het mengsel en laat afkoelen.

Een potje kan gemakkelijk gesteriliseerd worden in de afwasmachine op de warmste stand.

Groene-tomatenchutney

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama