Open menu

aardappelbrood met kaas en uienOok in het nieuwe jaar gaan wij weer proberen zo min mogelijk eten weg te gooien. Maar bij sommige kliekjes is het best even zoeken naar een originele manier om ze op te maken. Aardappelpuree is zo’n kliekje: we maken er vaak teveel van en willen het liever geen twee dagen achter elkaar eten. Aardappelbrood was daarom een gelukkige ontdekking: een heerlijk zacht, luchtig brood dat met een vulling van pittige kaas en uien in niets meer doet denken aan een restje aardappelpuree.

Een aanrader als borrelhapje of bij de soep.

Ingrediënten
300 gram gezouten aardappelpuree
300 gram bloem
1 eetlepel olijfolie
75 ml lauwwarm water
1 zakje gist
1 theelepel suiker
75 gram maasdammer-kaas
1 ui
1 theelepel maanzaad

  • Roer het water samen met de suiker en de gist goed door en laat dit ongeveer 10 minuten staan. Als het goed is staat er dan een beetje schuim op het water, de gist is dan al hard aan het werk.
  • Roer de olijfolie door de aardappelpuree en voeg hier het gistmengsel bij. Roer goed door, zodat een glad mengsel ontstaat. 
  • Voeg nu in delen de bloem toe en kneed met de hand of in een keukenrobot tot een mooi elastisch deeg ontstaat. (Dat duurt ngeveer 10 minuten met de hand of 5 minuten in de keukenrobot.) 
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen in een ingevette kom, afgedekt met een schone theedoek of huishoudfolie. De hoeveelheid deeg zal nu ongeveer verdubbelen. 
  • Snij ondertussen de ui in halve ringen en bak deze in ongeveer 10 minuten zacht en bruin in wat olijfolie.
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het deeg met je vuisten tot een platte rechthoek van ongeveer 2 cm dik. Verdeel de ui over het deeg en rasp hierover de kaas. Rol het deeg voorzichtig op zodat een mooi brood ontstaat. Vouw de zijkanten voorzichting onder het brood, bestrooi met het maanzaad en laat het brood nog 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen je oven voor op 220 graden.
  • Maak met een scherp mes een aantal ondiepe sneden in het brood. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar, maar kijk halverwege even of het brood niet te donker wordt. Mocht het brood dan al vrij donker zijn, dek het dan af met wat aluminiumfolie. 
  • Laat het brood minimaal 20 minuten afkoelen voor je het gaat snijden.

aardappelbrood met kaas en uien

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama