Open menu

altOrganisatie en regelmaat zijn woorden die slecht samengaan met mijn huishouden. Dat heeft tot gevolg dat de ene week de voorraad- en ijskast uitpuilen, de andere week rest mij weinig meer dan een alleenstaande aardappel, een enkele ui en halflege (of halfvolle) verpakkingen. 

Maar er is een lichtpuntje. Koken met restjes vind ik namelijk een van de leukste dingen om te doen. Door creatief te combineren en ongewone ingrediënten bij elkaar te voegen, krijg je vaak de lekkerste gerechten. Deze driehoekjes met maanzaad, noten en rozijnen zijn het resultaat van restanten en een maanzaadmolentje dat lag te verstoffen. Mocht je geen maanzaadmolentje hebben, dan kun je het maanzaad ook fijnmalen in een vijzel of koffie/kruidenmolen. Zorg dan wel dat je lang maalt, zodat het goed fijn wordt en je de olie eruit stampt en maalt. Ik zag op internet ook tips om het met de staafmixer te malen, maar daar heb ik geen ervaring mee. 

Voor ongeveer 12 stuks

130 g gemengde noten (ik had walnoten, hazelnoten en amandelen)
80 g maanzaad
60 g rozijnen
rasp van 
1 citroen
3 el golden syrup (verkrijgbaar bij Jumbo, of neem gewone stroop)
scheutje water
70 g boter + 20 g boter
6 loempiavellen (diepvries)

  • Laat de loempiavellen op een bord, onder een vochtige, schone theedoek ontdooien.
  • Rooster de noten in een droge koekenpan en hak de noten vervolgens fijn.
  • Maal het maanzaad zeer fijn met een molentje of in de vijzel. 
  • Hak de rozijnen in kleine stukjes.
  • Rasp de schil van de citroen (alleen de gele schil, geen wit erbij) en doe dit samen met de noten, het maanzaad en de rozijnen in een pan. Voeg 70 gram boter, de golden syrup en een scheut water toe en breng aan de kook. Kook het mengsel tot het indikt tot een smeuïge massa.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt 20 gram boter in een klein pannetje of in de magnetron.
  • Snij de loempiavellen in tweeën. Smeer het halve vel aan beide kanten in met boter. 
  • Vul ieder vel met het maanzaad-notenmengsel en vouw het deeg tot een driehoekje. Hoe je zo'n driehoekje vouwt, zie je in dit filmpje. Je hebt geen water nodig om het deeg dicht te plakken, door de boter plakt het deeg al voldoende.
  • Leg de pakketjes op een met bakpapier bekleed rooster en bak de driehoekjes in 20 minuten goudbruin.
Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama