Open menu

Messy martabak Vegan comfort introIn het boek Vegan Comfort van Milou van der Will staan allerlei lekkere gerechten en snacks om te verwennen. Een van die snacks is Martabak, gevuld met kruidige kastanjechampignons. Voor als je op een vrije dag alles helemaal zelf wil maken en zin hebt in iets smakelijks. 

Milou zegt zelf: 

"Deze snack is om van te houden zo lekker, maar ook lastig te eten als je net als ik weigert om te snacken met mes en vork. Dat hoort gewoon niet, dus dan zit er niks anders op dan to get messy. En als je geen zin hebt om het deeg zelf te maken, gebruik je gewoon kant-en-klare loempiavellen."

Bereiding 40 minuten – voor 2 stuks

250 g kastanjechampignons
6 el olie
1 ui, fijngesneden
2 lente-ui, fijngesneden
4 knoflooktenen, geperst
2 tl geraspte verse gemberwortel
2 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
1 tl djinten (gemalen komijnzaad)
1 tl garam masala
2 tl sriracha (of sambal oelek)
1 gekookte aardappel, geprakt
125 g bloem, gezeefd + 1 tl extra
½ tl zout
50 ml water +1 ½ tl extra
zoete chilisaus, om erbij te serveren

Extra nodig:
hakmolen of keukenmachine (optioneel)

  • Snijd de champignons zeer fijn. Gebruik daarvoor eventueel een hakmolen of keukenmachine. Verhit 1 eetlepel olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de ui en lente-ui met een snuf zout aan.
  • Voeg na 3 minuten de knoflook en gemberwortel toe en dan ook de ketoembar, djinten, de garam masala en de sriracha. Voeg de gemalen kastanjechampignons toe en bak een paar minuten tot alles goed vermengd is.
  • Haal van het vuur, prak er de aardappel doorheen met flink zout en wat draaien verse peper. Zet weg tot gebruik.
  • Mix de bloem met een ½ theelepel zout, het water en 1 eetlepel olie. Vorm een samenhangend deeg en kneed het zo'n 7 minuten tot je een elastisch deeg hebt. Verdeel in twee ballen en laat een paar minuten rusten.
  • Druk een deegbal plat en rol op een bebloemd aanrecht uit tot een dunne lap. Het hoeft niet heel netjes qua vorm, maar zorg voor een vierkantige lap. Schep de helft van de vulling 1 centimeter boven de onderste rand en vorm een rechthoek van de vulling. Vouw het deeg een keer om naar boven, zodat de vulling verstopt zit. Vouw de zijkanten naar binnen en rol nu verder naar boven.
  • Maak loempialijm van de theelepel bloem en 1 ½ theelepel water. Plak het pakketje ermee dicht. Herhaal bovenstaande stappen voor de tweede deegbal.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een koekenpan en bak de martabak aan beide kanten goudbruin. Serveer direct, met zoete chilisaus.

Messy martabak Vegan comfort

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama