Open menu

Gisteren recenseerden we het kookboek Keet Smakelijk. Vandaag plaatsen we er een recept uit voor pompoensoep: heksenketel.

Heksenketel (pompoensoep)

Een heks zonder ketel is als een kok zonder pan. Gelukkig bestaan er pompoenen. Daar kun je een koets van toveren. Of je kookt er de sterren van de hemel mee: zachte, zoete pompoensoep met een paar geheime kruiden erin. Goed linksom roeren met je vliegende bezem. En drie keer ‘Peosneopmop’ zeggen, natuurlijk.

maken: 20 minuten
koken: 25 minuten

voor 4 à 6 personen
1 (oranje) pompoen (1 kg /  750 gram vruchtvlees)
1 zoetzure appel, in stukjes
1 rode ui, in dunne ringen
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel (milde) paprikapoeder
1 cm gember, fijngeraspt, of 1 theelepel gemberpoeder
1 liter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie

garnering:
1 eetlepel koriander, fijngesneden
2 bosuitjes, fijngesneden

Een pompoen heeft een dikke schil. Met een mes doorsnijden is heksenwerk. Voor je het weet mis je een duim. Gelukkig is er een leuke oplossing. Roep de hulp in van een kind en zoek een plek met een harde ondergrond. Gang, stoep, binnenplaats, het maakt niet uit. Laat de pompoen met enige kracht op de grond stuiteren en spontaan in tweeën splijten. Het zwaarste werk zit er al weer op! Verwijder de zaden. En snij het vruchtvlees in blokken van 2 à 3 cm. Als je een biologische pompoen hebt, hoef je ‘m niet te schillen. Alles wordt zacht tijdens het koken, dus ook de schil.

Verwarm olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui. Knoflook, gember, paprikapoeder en gemalen koriander erbij doen. Voeg de pompoen toe en schep alles om. Met de bouillon 20 minuten zachtjes laten koken. Doe er stukjes appel bij en nog eens 5 minuten op het vuur. Pureer met een staafmixer. Voor de liefhebbers wat korianderblad en/of bosui op tafel zetten.

PS: In plaats van appel kun je ook versgeperst sinaasappelsap gebruiken (1 deciliter). Of je laat een scheut sherry en een stuk citroengras meekoken.

Bron: www.keetsmakelijk.nl

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama