Open menu

altDit recept is perfect voor van die koude, herfstige dagen die er ongetwijfeld aan gaan komen. Het is afkomstig uit het gisteren besproken boek Vegetarisch nieuwe stijl van Nicola Graimes.

Voor 4 personen

voor de soep
4 el olijfolie
1 kg uien, in dunne ringen
blaadjes van 10 takjes tijm, plus extra om te serveren
2 laurierblaadjes
3 grote tenen knoflook, gehakt
1,85 dl droge cider of droge witte wijn
9 dl groentebouillon
1 el lichte sojasaus
zout en versgemalen peper

voor de fontinacroûtes
8 dikke sneden ciabatta, schuin gesneden
150 g fontinakaas, zonder korst en in plakjes

  • Verwarm de olie in een grote pan op matig tot laag vuur en bak de uien gedeeltelijk afgedekt onder af en toe roeren 35 minuten. Zet het vuur laag als ze te snel bruin worden. Neem de deksel van de pan, zet het vuur op matig en bak de uien onder af en toe roeren nog 5 minuten, tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg tijm, laurierblaadjes, knoflook en cider toe en breng alles aan de kook. Kook de ingredeinten 5 minuten of tot de cider tot de helft is ingekookt. Voeg de bouillon toe en breng het geheel weer aan de kook. Roer alles door, zet het vuur laag en laat de inhoud van de pan gedeeltelijk afgedekt 30 minuten sudderen.
  • Voeg de sojasaus en zout en peper naar smaak toe. Desgewenst kunt u de soep gedeeltelijk pureren: maal de helft van de soep in een blender glad, doe dit terug in de pan en warm de soep zo nodig opnieuw op.
  • Verwarm voor de fontinacroûtes de grill op matig hoog. Rooster één kant van elke snee brood licht, draai de sneetjes om, leg de kaas erop en gril tot hij is gesmolten en borrelt.
  • Schep de soep in kommen en verdeel de croûtes erover. Bestrooi het geheel met nog wat tijm en serveer direct.
Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama