Open menu

kastjanjesoep thbDit is een rijke en stijlvolle soep met een verleidelijke, fluweelachtige textuur. Een kleine portie kan dienen als lekker voorgerecht en een grotere kom vol, met brood en misschien een knapperige groene salade erbij, is een prima lunch of avondmaal. Je kunt vacuümverpakte voorgekookte tamme kastanjes gebruiken of verse, hele kastanjes die geblancheerd, gepeld en gekookt zijn tot ze gaar zijn.

Dit recept komt uit het mooie vegetarische kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall, dat wij hier bespraken en vijf sterren gaven.

Kastanjesoep

Voor 4–6 personen
3 el olijfolie, plus extra voor eroverheen
15 g boter
1 middelgrote ui, gesneden
6 blaadjes salie, grof gesneden plus extra blaadjes voor eroverheen
1 klein teentje knoflook, fijngesneden
1 l groentebouillon
400 g gekookte, gepelde tamme kastanjes
100 ml crème fraîche
zeezout en versgemalen zwarte peper

  • Verhit één eetlepel van de olijfolie en de boter in een pan op middellaag vuur en fruit de ui ongeveer tien minuten, tot deze zacht en glazig is. Voeg de salie en knoflook toe en bak een minuutje mee.
  • Schenk de bouillon erbij en het grootste deel van de tamme kastanjes – bewaar een handje om over de soepkommen te verdelen. Breng op smaak met zout en peper, zet het vuur hoger en laat 15 minuten zacht sudderen. Af en toe roeren.
  • Haal de pan van het vuur en laat wat afkoelen.
  • Pureer de soep tot deze helemaal glad is in een blender, foodprocessor of met de staafmixer.
  • Doe de soep terug in de pan, voeg de crème fraîche toe en wat extra zout en peper als dat nodig is. Warm zachtjes op, maar laat de soep niet koken.
  • Snij intussen de achtergehouden kastanjes in plakjes. Verhit de rest van de olijfolie in een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en bak de salieblaadjes in een paar seconden tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Schep de soep in voorverwarmde kommen, strooi de gesneden kastanjes en salie eroverheen en een scheutje olijfolie. Maak af met een flinke draai uit de pepermolen. Meteen opdienen.

kastanjesoep salie

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama