Open menu

wittebonen thbFassolada is een eenvoudige, ietwat boerse soep met als basis witte bonen, olijfolie, wortel, tomaat en bladselderij. En zoveel lekkerder dan je op basis van alleen de ingrediënten zou kunnen bedenken.

Daar kwam ik afgelopen najaar achter op vakantie in Griekenland. Ik had zin in wat anders dan die eeuwige Griekse salade (hoewel die ook heerlijk is) en besloot de fassolada eens te proberen. Het was schunnig lekker daar in die taverna aan het strand. Smaakvol, geurig, een beetje pittig, met mooie plakjes knoflook die in de soep dreven. Lekker knapperig brood erbij om te soppen, mmm.  

Fassolada is een traditionele Griekse soep. En net zoals bij onze erwtensoep heeft iedereen zijn eigen, net iets andere recept. Ik doe het zoals in Taverna Finikas op Koufonissi, met een rood pepertje erin voor wat pittigheid. Bezuinig niet op de hoeveelheid olijfolie, het maakt de soep zoveel lekkerder. Fassolada is hartig en verwarmend op een koude winterdag maar smaakt ook heerlijk midden in de zomer. Het uitzicht op zee en je blote voeten in het zand kun je er dan zo bij denken.

Voor 6 koppen soep
300 g gedroogde witte bonen
6 el goede (Griekse) olijfolie
1/3 winterpeen (1/4 als het een hele dikke winterpeen is)
1 aardappel
1 rode peper
2 uien
3 knoflooktenen
1 bosje bladselderij (met de steeltjes)
2 l water
2 groenten- of kruidenbouillonblokjes
3 rijpe tomaten
zout en peper naar smaak
eventueel een blikje tomatenpuree als je het wat tomatiger wilt maken
stokbrood of ander knapperig brood voor erbij

  • Week de bonen een avond of minstens 4 uur van te voren in ruim water (ze zetten uit).
  • Giet de bonen af, doe ze in een pan met vers water tot ze ongeveer 3 cm onder staan. Breng ze aan de kook, laat ze 5 minuten zachtjes koken en giet ze weer af. Als je bonen kookt geven ze soms wat grijs schuim af en dat raak je op deze manier kwijt.
  • Snij de winterpeen in halve plakjes, schil de aardappel en snij hem in blokjes. Snij de peper fijn en de ui in kwart ringen.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit daarin de ui, winterpeen, aardappel en rode peper in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar.
  • Snij ondertussen de knoflooktenen in plakjes en hak of knip de selderij grof.
  • Voeg de bladselderij, knoflook, bonen, water en bouillonblokjes toe. Breng aan de kook, en laat het ongeveer 1,5 uur op een zacht vuur gaar worden.
  • Snij de tomaten in stukjes en gooi het nat weg. Voeg de tomaatstukjes aan de soep toe en laat ze  een kwartiertje meekoken.
  • De soep is klaar als de bonen gaar zijn maar niet helemaal uit elkaar vallen. Fassolada zit tussen een dikke en een dunne soep in. Het moet geen dikke brij zijn maar ook niet waterig. Doe er nog wat water bij als je dat nodig vindt. Bij het opdienen kun je er nog een beetje olijfolie over sprenkelen.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama