Open menu

Nu de herfst dan toch echt bijna zijn intrede doet, gaat er op gure avonden niets boven deze heerlijke, verwarmende soep. Dit recept komt uit het boek Vegarabia van Greg en Lucy Malouf, dat we gisteren hebben besproken.

Voor 4-6 personen

Linzensoep
55 ml olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 lange groene chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
250 g gedroogde groene linzen
1 tl piment
1 tl honing
fijngeraspte schil en sap van 1 onbespoten citroen
1–1,25 l groentebouillon of water
versgemalen zwarte peper en zout
een bosje koriander, alleen de blaadjes, plus extra ter garnering
extra vergine olijfolie, ter garnering

Saffraan-roerei
4 eieren
10-15 saffraandraadjes, licht geroosterd en fijngemalen*
80 ml double cream of volle slagroom
versgemalen zwarte peper en zout
40 g boter

  • Verhit de olie in een pan met dikke bodem, doe de ui erbij en laat 8 tot 10 minuten zweten totdat de ui zacht en glazig is. Doe de knoflook en de groene chilipeper erbij en bak nog 1 minuut. Voeg de linzen, het piment, de honing, het citroensap en de geraspte citroenschil toe, gevolgd door een liter groentebouillon. Breng aan de kook, schep het schuim eraf, zet het vuur lager en laat 45 minuten zachtjes koken totdat de linzen goed gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout, voeg de koriander toe en haal de pan van het vuur.
  • Laat de soep zonder deksel op de pan 10 minuten rusten en pureer in een blender of foodprocessor. Breng verder op smaak en verdun eventueel met extra bouillon.
  • Klop de eieren licht met de saffraan, de room en wat peper en zout. Smelt de boter in een koekenpan en bak de eieren op laag vuur tot een zacht roerei.
  • Breng de linzensoep aan de kook,  schep het schuim eraf en schenk in kommen. Schep er een lepel roerei op, besprenkel met wat extra vergine olijfolie en garneer met verse koriander.

*Tip: Rooster de saffraandraadjes als volgt: verhit een kleine, droge koekenpan ongeveer 30 seconden op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur, doe de saffraan erin en spreid de draadjes uit. Bak 1 tot 2 minuten totdat ze uitdrogen. Beweeg de draadjes af en toe door de pan om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig drogen en niet verbranden. Plet de draadjes daarna met de achterkant van een lepel tot een poeder.

Margreet, gastredacteur tot 2016, kookt, eet, leest, reist, fotografeert. Schrijft ook over van alles op culinair en cultureel gebied voor haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama