Open menu

sotosoepVandaag een vegetarische variant van de wereldberoemde sotosoep uit Indonesië. Er zijn heel veel varianten te vinden, want eigenlijk is dit nationale gerecht een soep met restjes die je over hebt in de keuken. Het is jammer dat je geen geuren kan ruiken op de computer, want deze soep ruikt zo lekker!

Dit is mijn eerste recept voor Vegatopia en daarom stel ik me kort even voor. Velen kennen mij als Froodyz en ik schrijf recepten die gemakkelijk en geschikt zijn voor het hele gezin. We zijn flexitariër en ik probeer mijn kinderen zoveel mogelijk kennis te laten maken met allerlei verschillende vegetarische mogelijkheden. Mijn man is Indonesisch en mijn twee zoontjes hebben ook dat gen geërfd en zijn gek op de Indonesische keuken.

Voor 4 personen

200 g oesterzwammen
200 g shiitake
250 g aspergebroccoli (of gewone broccoli)
250 g gemengde Oosterse groente naar keuze (met taugé)
2 (biologische) groentebouillonblokjes
300 g rijst
3 el ketjap
1 ui
2 teentjes knoflook
1 stukje gember
sambal naar smaak
1 tl laos
1 stengel citroengras
2 el zonnebloemolie
4 eieren

evt serveren met cassavechips en gebakken uitjes

  • Snij de ui, knoflook en gember in kleine stukjes. Scheur de oesterzwammen in repen en snij de shiitake in stukken. Kneus het citroengras (bijvoorbeeld door er met een deegroller op te slaan) en/of leg er een knoop in.
  • Verwarm de olie in een grote pan en bak eerst de ui, knoflook en gember kort aan. Voeg de paddenstoelen en gemengde groente toe. Bak deze een paar minuten terwijl je roert.
  • Voeg ± 2 liter kokend water, bouillonblokjes, citroengras en laos toe en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in 8-10 minuten gaar. Spoel de eieren koud af.
  • Vis het citroengras uit de pan, voeg de aspergebroccoli toe en laat de soep 6-8 minuten koken.
  • Pel de eieren en snij ze in tweeën. Breng de soep verder op smaak met de ketjap en sambal naar behoefte.

Serveer de soep met de rijst en de eieren. Ook lekker erbij: cassavechips en gebakken uitjes.

Tip: Voeg ipv 2 liter water in één keer, eerst de helft toe, en voeg later langzamerhand de rest toe; dan kan je veel beter de smaak en intensiteit van de bouillon bepalen.

sotosoep

Freya, gastredacteur, is receptontwikkelaar. Haar passie is koken en haar grote liefde zijn haar zoontjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama