Open menu

linzensoep ingredienten thbWarme chocolademelk mogen ze houden, koude winterse dagen laten zich het best bezweren met een volle, verwarmende soep. Linzen lenen zich graag voor zo’n soep. Vermoedelijk zijn er evenveel linzensoeprecepten als er linzen op een akker groeien, toch voeg ik er met plezier nog een aan toe. Deze soep is net zo eenvoudig als smaakvol. Doordat er twee soorten linzen in gaan heeft hij beet, de kruiderij geeft hem pit, het geheel maakt precies de troostrijke soep waar je op hoopt als het buiten kil en koud is.

Voor vier personen

1 grote ui, gesnipperd
2 dikke tenen knoflook, fijngehakt
3 (à 4 als het een dunne is) plakjes gember van 1 cm dik
4 koffiekopjes rode linzen
dikke plak knolselderij* (het grillige, niet geschild te krijgen, stuk, schoon geborsteld)
2 laurierblaadjes
1 volle el ras el hanout
zeker 1 tl komijnpoeder
1 volle kop zwarte linzen
6 plakken knolselderij van 5 mm dik, in brunoise (ofwel: mooie kleine blokjes)
rasp van 1 biologische citroen
olijfolie

plus:

crackers
eventueel: verse geitenkaas
5 takjes bladselderij of koriander, gerist en gehakt

* restverwerking: ik bedoel dus dat deel dat je anders weg zou gooien, snijden en schillen hoeft niet omdat het een smaakmaker is die uiteindelijk niet gegeten wordt

  • Fruit in een ruime pan met een beetje olie de ui tot hij licht begint te kleuren. Voeg de knoflook, rode linzen en alle ingrediënten tot de zwarte linzen toe. Fruit nog 1 minuut en schenk er water op tot alles ruim onder staat.
  • Breng aan de kook, draai het vuur lager en laat 30 minuten zachtjes koken. Roer de zwarte linzen erdoor en laat 10 minuten pruttelen.
  • Voeg de knolselderij toe en rasp er na 5 minuten citroen bij. Breng goed op smaak met peper, zout en misschien nog wat extra komijn en/of ras el hanout. Draai na 5 minuten het vuur uit en laat nog 5 minuten staan.
  • Vis de laurier, gemberplakken en het hele stuk knolselderij uit de soep, die worden niet meegegeten.
  • Garneer eventueel met bladselderij of koriander.

Serveer met een knapperige (langwerpige, beschuitachtige) cracker, eventueel besmeerd met verse geitenkaas.

Variatie: ik houd wel van eenvoud, maar uiteraard kan er nog van alles in de soep, van fijne blokjes wortel tot bliktomaat of reepjes gedroogde tomaat (lang meegeggaard geven die een vlezig effect waar een veganeusje zelfs van zou kunnen schrikken). Of voeg de laatste 10 minuten blokjes pastinaak en/of aardpeer toe, of op het allerlaatst fijngesneden (boeren)kool, enzovoort, enzovoort.

linzensoep ingredienten

Mari, gastredacteur, weet alles over groenten. Ze is kok, verbouwt al jaren haar eigen groente, schrijft kookboeken - o.a. de Groentebijbel, én is eigenaresse van le Jardin des Etoiles in de Picardie. Op Facebook en Instagram post Mari regelmatig recepten en kookfilmpjes, ze is daar vindbaar als: _mari_maris

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama