Open menu

erwtensoep thbHet is sneller donker en de dagen worden kouder. Hollandse kost zoals erwtensoep doet het dan altijd goed. Zelf erwtensoep maken is niet moeilijk, het neem alleen wat tijd in beslag. Maar meer dan anderhalf uur heb je niet nodig en het grootste gedeelte van de tijd kun je andere dingen doen. In die tijd zijn de spliterwten stuk gekookt en dat is wat nodig is om deze warme, smaakvolle soep te maken. Deze soep is iets anders dan de normale erwtensoep: een heerlijke dikke erwtensoep met veel winterse verse groenten, zoals knolselderij en pompoen.

400 g spliterwten
300 g pompoen in blokjes
200 g knolselderij
150 g winterpeen
2 kleine of 1 grote aardappel
1 prei
1 ui
2 laurierblaadjes
2 groentebouillonblokjes
snufje foelie
peper en zout

  • Doe 1,5 liter water in een pan en voeg daar de bouillonblokjes, de spliterwten, de foelie en de laurierblaadjes aan toe. Breng het aan de kook en laat het ongeveer een uur zachtjes sudderen. Roer het af en toe, door zodat de erwten niet op de bodem gaan plakken.
  • Schil en snijd ondertussen de winterpeen, aardappel, knolselderij in stukjes. Snipper de ui en hak de prei in ringen. Slacht de pompoen, verwijder de zaden, schil indien nodig (een hokkadio hoeft niet geschild te worden), snij in stukjes, en houd apart.
  • Na ongeveer een uur beginnen de spliterwten uit elkaar te vallen en ontstaat er een groene massa. Dit kan iets langer of korter duren. Voeg dan de gesneden groenten (behalve de pompoen) en aardappel toe en laat dit 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe daarna de pompoen erbij en laat dit nog eens 15 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Serveer het met een stokbroodje en genieten maar! Je kunt er natuurlijk ook een vegetarische rookworst bij doen, maar ik heb ervoor gekozen om dit niet te doen omdat ik vind dat de soep door alle verschillende groenten en de pompoen al genoeg structuur en smaak heeft.

Tip: De soep is de volgende dag dikker van structuur en nóg lekkerder.

erwtensoep

Monique, gastredacteur, werkt in de media en is moeder van twee pubers. Kookt graag simpele, gezonde maaltijden.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama