Open menu

pastinaaksoep groen klein2Pastinaak behoorde jarenlang tot de vergeten groenten, maar is tegenwoordig gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Het is een echte wintergroente waar je alle kanten mee uit kan. Ik eet het graag als een grove puree, gegrild of als deze verwarmende soep.

Voor dit recept maakte ik zelf een groentebouillon met wat extra gedroogde paddenstoelen er in, maar het kan ook met een blokje of bouillonpoeder. Neem dan bij voorkeur (bos)paddenstoelenbouillon, voor wat meer umami als tegenhanger voor de zoete pastinaak. Kijk uit met de hoeveelheid, want bouillonblokjes zijn nogal zout.

De room geeft samen met de gember de soep wat extra pit. Wat bieslook en (voor de liehebber) koriander maakt het verder af. 

Voor 4 personen als voorgerecht

1 ui
1 el olie
450 g pastinaak
2 tenen knoflook
750 ml groentenbouillon
een stukje gember van ongeveer 20 gram
60 g (vegan) kookroom
sambal oelek naar smaak
8 sprietjes bieslook
blaadjes van 4 takjes koriander (optioneel)

  • Maar de ui schoon, snipper grof en bak deze glazig in de olie in een ruime pan.
  • Maak de pastinaak schoon en snijd in stukken.
  • Schil de gember en hak deze goed fijn. 
  • Plet de knoflooktenen, verwijder de velletjes en snijd in een paar stukjes
  • Voeg de pastinaak, de gember en de knoflook toe aan de ui en laat even meebakken.
  • Voeg een derde (250 ml) van de bouillon toe, breng de inhoud van de pan aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat dit koken tot de pastinaak goed zacht geworden is (ongeveer 20 minuten).
  • Meng ondertussen de kookroom met de sambal en snijd de bieslook en koriander fijn.
  • Als de pastinaak zacht is, pureer je de soep met een staafmixer of in een keukenmachine, voeg dan de rest van de bouillon toe tot je een romige, maar niet dikke soep krijgt.
  • Schep de soep in 4 kommen, giet (voorzichtig, zodat het blijft drijven) in elke kom een eetlepel van de room en bestrooi met bieslook en koriander.

pastinaaksoep groen groot2

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama