Open menu

pisaansesoep thbOp 8 juli 2022 was het tweehonderd jaar geleden dat de Engelse romantische dichter Percy Bysshe Shelley verdronk, toen zijn boot omsloeg in de Golf van La Spezia. Als godloochenaar en echtbreker had hij de Engelse goegemeente geschokt, doch hij was ook een vriendelijk en vrijgevig man. Na een periode van rusteloze omzwervingen vestigde hij zich kort voor zijn dood in Pisa. Als verdediger van de dierenrechten en vegetariër heeft hij mogelijk de bordatino alla pisana gegeten, een vegetarische Toscaanse soep die omwille van haar eenvoud ook dikwijls aan boord van schepen werd gekookt. In de zomer was het te warm ervoor, maar op een donkere, koude winteravond smaakte dit gerecht uit de cucina povera ons goed, zelfs nog beter na een dag staan.

voor 2 à 3 personen als hoofdgerecht

2 uien
2 wortelen
2 stengels selder
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
ca. 500 g savooiekool
750 ml groentebouillon
1 el tomatenconcentraat
blik cannellinibonen (400 g)
1 tl tijm en 1 tl oregano (beide gedroogd)
2 sneden oud bruin brood
handvol platte peterselie en/of pecorino 

  • Hak de uien, wortelen en selder fijn en bak ze in olijfolie glazig in een ruime pan. Hak de knoflook fijn en voeg toe.
  • Snij de kool in slierten en laat die gedurende een tiental minuten zachtjes met de rest stoven met gesloten deksel. Voeg er al een beetje groentebouillon bij om aanbakken te vermijden. Roer af en toe om.
  • Meng alles met een eetlepel tomatenconcentraat en voeg er het blik cannellinibonen (mag met het vocht) aan toe. 
  • Kruid met een theelepel tijm en een theelepel oregano.
  • Giet er de groentebouillon bij en voeg twee in grove stukken gesneden sneden bruin brood bij.
  • Laat koken gedurende een twintigtal minuten, af en toe omroerend.
  • Afwerken kan met een handvol gehakte platte peterselie tegen het einde, een schep pecorino of andere geraspte Italiaanse kaas en een scheutje olijfolie.

In het oorspronkelijke recept wordt de soep, die zo al behoorlijk stevig wordt, niet met brood maar met polenta aangedikt. Goed voor de liefhebbers ervan, mij wat te zwaar.

pisaansesoep

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama