Open menu

cassavesoep kleinEen van mijn goede voornemens voor dit jaar was om eindelijk eens een recept te maken met cassave. Ik ken het knolgewas natuurlijk wel, maar ik had er nog nooit een recept mee gemaakt. Gelukkig heb ik een leuke Afrikaanse winkel om de hoek die cassave verkoopt. Voor dit recept liet ik me inspireren door een gerecht uit Martinique, een Frans overzees Caribisch gebied. Ik maakte een kruidige velouté, een roomsoep, die ik afwerkte met kokosmelk. Omdat de smaak vrij neutraal is, hoef je hier ook geen andere groente aan toe voegen. Deze soep is bedoeld als voorgerecht, maar met een kommetje witte rijst erbij kan je ze ook eten als hoofdgerecht.

Voor een goede liter soep

1 cassaveknol (500-700g)
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl komijnzaad of -poeder
1/2 tl gemberpoeder
chilipoeder naar smaak
1 l water
1 groentebouillonblokje (voor 5 dl vocht)
1,5 dl kokosmelk
zout
olie om te bakken

voor de topping:
50 g paranoten
2 el fijngehakte platte peterselie

  • Hak de ui en knoflookteen fijn en fruit ze glazig in een ruime pan met wat olie.
  • Maak de cassave schoon, schil hem en snij hem in stukken.
  • Voeg de komijn, de gember en chili bij de ui. Laat kort meebakken en voeg dan de stukken cassave toe. Voeg een liter water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook.
  • Laat het geheel 20-30 minuten koken totdat de cassave zacht is en uit elkaar valt wanneer je er met de vork in prikt, net zoals bij het koken van aardappels.
  • Pureer de soep met een staafmixer en voeg de kokosmelk toe, plus eventueel nog wat water voor de gewenste dikte. Kruid af met zout.
  • Hak de paranoten fijn en verdeel ze over de borden soep samen met de fijngehakte peterselie.

Smakelijk!

cassavesoep

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama