Open menu

chinese tomatensoep thbAls ik tijdens deze kille en natte februaridagen thuiswerk, dan gaat een kom warme soep er wel in. Tijd om uren in de keuken te staan, heb ik natuurlijk niet, maar gelukkig is het vrij makkelijk om in een paar minuten een smakelijke soep te knutselen. Met wat handigheid heb je de soep sneller in de pan dan een tosti in het tosti-ijzer. En je kunt eindeloos variëren.

Vandaag maakte ik een soort Chinese tomatensoep, dus dat recept heb ik hieronder snel uitgewerkt. Het is geen culinair hoogstandje, maar misschien juist daarom erg smakelijk. Zo maakte ik volgens hetzelfde eenvoudige principe bijvoorbeeld een Aziatisch misosoepje gevuld met mie en groente, dat totaal anders smaakte. Lees daarom na dit recept vooral alle variatiemogelijkheden, zodat ook jij 's middags snel een zelfgemaakt soepje in elkaar kunt draaien met dat wat je in huis hebt.

voor één soepkom:

water of bouillon
1 tl miso
scheutje sojasaus
2 el tomatenpassata
1 mespunt sambal
ca. 150 g groente (ik gebruikte taugé, bosui, bloemkool, champignons)
evt. snufje zout

  • Roer in een pannetje 2/3 soepkom water samen met miso, ketjap, passata en sambal.
  • Snij bosui, bloemkool en champignons fijn. Doe samen met de taugé in de pan.
  • Breng aan de kook en laat op zacht vuur in 5-10 minuten de groente beetgaar pruttelen. Breng eventueel op smaak met een extra snufje zout.

Meer werk is het niet, je moet alleen wel een beetje weten wat je in huis hebt en hoe je de ingrediënten snel uit kastje, keukenla of koelkast haalt. Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal (vrij voor de hand liggende, maar daarom niet minder praktische) tips.

Variaties en tips:

  • In plaats van water kun je ook bouillon, zelfgemaakt of zelfgekocht, gebruiken. Je mag ook rustig 'sjoemelen' met een scheutje Maggi of andere smaakmakers.
  • Ik gebruikte miso en sojasaus voor een Aziatische tint, maar in plaats daarvan kun je ook Europese kruiden als oregano, tijm, rozemarijn en peterselie gebruiken. Of je raspt er juist ook nog wat gember door.voor wat extra Aziatische pit.
  • De passata bindt de soep al een beetje, in plaats daarvan kun je een theelepel maïzena in water oplossen voor een heldere soep. Een scheutje (plantaardige) melk is ook een goed idee.
  • Maak de soep extra vullend door er wat gebroken mie of spaghetti, of gewoon vermicelli, doorheen te gooien. Maak snelle croutons door een sneetje casinobrood in het broodrooster te gooien.
  • Voeg voor wat extra proteine wat rode linzen, kikkererwten of witte bonen toe.
  • Varieer rustig met de groentes die je in huis hebt. Typische soepgroenten zijn wortel, broccoli, bleekselderij, knolselderij, venkel, prei en ga zo maar door. Je kunt ook simpelweg een zakje gesneden soepgroente gebruiken.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om alle tips tegelijkertijd uit te voeren, want dan wordt de soep wel erg uitgebreid. Met dit inspiratierecept probeer ik je vooral op ideeën te brengen om zelf je eigen lekkere soepjes in elkaar te flansen en daarbij creatief te variëren.

chinese tomatensoep

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama