Open menu

Ik ben dol op de Caraïbische keuken. Helaas zitten er weinig vegetarische gerechten tussen omdat men daar van nature dol is op vlees en vis. Toch zijn er hier en daar wat lekkere gerechten waarbij een vegetarische variant heel goed mogelijk is.

Een paar weken geleden at ik in een goed Caraïbisch restaurant in London en ik bestelde onder andere callaloo, een voor mij onbekend groentengerecht. Het was heerlijk en ik wil het daarom met jullie delen.

Maar eerst een beetje achtergrondinformatie.  Callaloo is een klassiek Trinidadiaans gerecht en het is mogelijk om het als groentengerecht of soep te serveren, afhankelijk van hoe “dik” je het kookt en wat je erin doet. Callaloo kun je op verschillende manieren met verschillende ingrediënten, vlees en vis klaarmaken, maar de basis daarvan is de taro: een groente die ook bekend is als eddo of dasheen. Soms kun je de tarobladeren in Nederland vinden, vooral in Amsterdam is het de moeite van het proberen waard omdat er best veel Caraïbische mensen en Afrikanen wonen. Zoniet dan kun je in plaats daarvan spinazie gebruiken.

De oorsprong van dit gerecht zit in groentesoepgerechten van de Westafrikaanse keuken. Het gerecht  is uit deze regio meegenomen door de Afrikaanse slaven naar het Caraïbisch gebied en Zuid Amerika.


Ingrediënten voor 2 personen

5 handjes tarobladeren of spinazie
50 g pompoen in blokjes
1 chilipeper, fijngesneden
8 okra's, in ringen gesneden
500 ml kokosmelk
1 ui gesnipperd
1 tl bieslook, fijngesneden
35 g bleekselderij, fijngesneden
1 cayennepeper, fijngesneden
2 takjes tijm, fijngehakt
1 el peterselie

  • Doe de ingrediënten behalve de cayennepeper en de kokosmelk in een diepe pan. Giet de kokosmelk er al roerend bij en verhit de pan op een laag pitje tot alles zacht kookt. Kook gedurende een half uur door totdat de ingrediënten zacht zijn.
  • Voeg dan de cayennepeper toe en voeg eventueel meer water en een bouillonblokje toe als je er soep van wilt maken. Indien je dat niet wilt maak de callaloo met zout op smaak af.
  • Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
  • Als alles afgekoeld is maak je het fijn in een blender of keukenmachine, maar let er wel op dat het niet te papperig wordt!
  • Doe de callaloo daarna weer in een pan op een laag pitje en serveer het bijvoorbeeld bij rijst of zoete aardappelpuree. Callaloo is ook erg lekker als groente bij gekookte cassave en gekookte rijpe bakbananen.

 

Meer!
Bob Marley's favoriete soep: callaloo 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama