Open menu

maleisische curry thbDeze machtige kokoscurry smaakt heerlijk met gekookte witte rijst en een bergje kort gekookte jonge bladspinazie. Voeg naar smaak chilipeper toe; als niet iedereen van pikant eten houdt, dan kun je doen wat ik doe, namelijk gedroogde chilivlokken gebruiken en die pas op het laatst aan een deel van de curry toevoegen.

Dit recept komt uit het door ons besproken kookboek 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot.

Maleisische groenten-kokoscurry

Voor 4 personen

3 el geraspte kokos
2 teentjes knoflook
1 ui
2 stengels citroengras
1–3 verse rode chilipepers, of hete rode chilivlokken naar smaak, zie hierboven
stukje verse gember ter grootte van een walnoot
1 tl kurkuma
zout
1 tl suiker
2 el olijfolie
1 blik (400 ml) kokosmelk
1 tl tamarindepasta uit een potje
4 stuks steranijs
1 kaneelstokje
1 limoen
250 g wortels
200 g zachte kool, zoals spitskool
100 g doperwten, uit de diepvries

Ter garnering
2 el koriander
4 el gezouten pinda’s

  • Pel de tenen knoflook. Snij de uien in ringen. Verwijder de harde buitenste laag van de citroengras en snij binnenkant in ringetjes. Verwijder de zaadjes van de chilipepers. Schil de gember en snij de gember in plakjes. Snij de wortels in dunne schijfjes. Scheur de kool in stukken. Laat de doperwten ontdooien. Hak de koriander fijn. Stamp de pinda's fijn. Halveer de limoen.
  • Je moet de wortels voorkoken voordat je ze ze aan de curry toevoegt. Breng daarom eerst 1 cm water in een pan aan de kook. Voeg de wortels toe, leg het deksel op de pan en kook ze ongeveer 10 minuten of tot ze zacht zijn.
  • Doe intussen het geraspte kokos in een droge koekenpanen verhit het al roerend even kort tot het goudbruin wordt. Neem dan meteen de pan van het vuur en stort het direct in de keukenmachine of in een kom waarin je de staafmixer kunt gebruiken. Je moet dit snel doen om te voorkomen dat het kokos verder in de hete pan bakt en te bruin wordt.
  • Voeg aan de keukenmachine of de kom de knoflook toe, de ui, het citroengras, de chilipepers (of voeg die op het laatst aan een deel van de curry toe als niet iedereen van pikant houdt), gember en kurkuma, snufje zout en de suiker. Maal alles tot een dikke pasta.
  • Verhit de olie in een koekenpan (die moet diep zijn – gebruik anders een brede steelpan) en voeg de pasta toe die je net hebt gemaakt. Verhit de pasta een paar minuten al roerend om de specerijen te koken, voeg dan de kokosmelk, tamarindepasta, steranijs en het kaneelstokje toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en verhit nog 5 minuten.
  • Giet de wortels af en voeg ze samen met de kool aan de curry toe. Verhit de curry nog 10 minuten op laag vuur tot de groentenzacht zijn en de curry dik en glanzend is. Meng de doperwtjes erdoor en laat de curry nog even op het vuur staan om hem door en door te warmen.
  • Proef de curry en voeg indien nodig wat limoensap en zout toe.
  • Garneer het gerecht met de gehakte koriander en fijngestampte pinda’s en serveer.


Recept: Rose Elliot

maleisische curry

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama