Open menu

smokeychiliDit recept komt uit het boek De Snelle Vegetariër waarover we eerder deze week schreven. Een chili die ook prima geschikt is om in de zomer te eten. Ontdekken jouw gasten tijdens het eten wat de geheime ingrediënten zijn?


In dit succesrecept (ideaal voor verstokte vlees-eters en zelfs geschikt voor mensen die roepen dat ze ‘geen bonen lusten’) zitten twee ‘geheime ingrediënten’ die je niet direct proeft, maar diepte geven aan je gerecht en waarmee je je gasten kunt imponeren. Deze stevige chili krijgt z’n lekkere ‘rokerige’ smaak door espresso en een mini-snufje Hollandse koekkruiden! Lekkere variatie: fruit stukjes zoete aardappel mee met de ui en volg verder recept.

Hoofdgerecht voor 4-6 personen
Bereidingstijd: 25 minuten

Voor de chili
3 uien
3 el olijfolie
1 dessertl suiker (liefst bruine basterdsuiker)
1 stoplicht paprika’s (= 1 rode-, 1 groene- en 1 gele paprika)
2 teentjes knoflook
1 el oregano
2 el paprikapoeder
1 afgestreken tl chilipoeder
1 afgestreken dessertl komijn
mini-snufje koekkruiden
1 blik gepelde tomaten
2 blikjes bonen (uitlekgewicht ieder 250 gr: 1x kidneybonen en 1x witte lima bonen of 1x zwarte bonen)
1/2 tot een hele espresso, naar smaak
half tot een heel bouillonblokje (bospaddenstoelen of groente), naar smaak
140 g maiskorrels

Voor het serveren
verse koriander
1 avocado
sour cream
(kruiden)zout
geraspte belegen kaas

  • Pel en snipper de uien. Verhit de olijfolie, voeg de suiker en de ui toe en fruit deze 3 minuten op zacht vuur.
  • Snijd ondertussen de paprika’s doormidden, verwijder de pitjes en snijd hem in repen. Knijp de knoflook boven de ui uit en roer de paprika en de rest van de kruiden door de ui. Leg het deksel op de pan en laat onder af en toe omscheppen nog 4 minuten fruiten.
  • Voeg de gepelde tomaten, de uitgelekte bonen, de espresso en het bouillonblokje toe. Roer alles, maak met een pollepel de tomaten in de pan wat kleiner en voeg de mais toe. Leg het deksel op de pan en laat nog een paar minuten op zacht vuur pruttelen.
  • Serveren: rits de koriander en schil de avocado. Houdt de avocado in je hand en keep met een mes steeds schuin in, zodat je partjes krijgt.
  • Doe de chili over in een schaal. Leg de partjes avocado in het midden en strooi de koriander erover.
  • Klop in een kommetje de sour cream los met wat kruidenzout, doe de geraspte kaas in een ander kommetje en laat ieder aan tafel naar wens nemen.

smokeychili2

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama