Open menu

lekkere linzenstoofLinzen worden wel het vlees der armen genoemd. Omdat ze voedzaam en goedkoop zijn. Linzen zijn vooral lekker en een goede bron van eiwitten. Er bestaan verschillende soorten. Voor het recept van linzenstoofpot gebruik ik vaak twee verschillende soorten; kleine zwarte Beluga linzen en bruine. Ik kook ze apart van elkaar en dat levert als je ze samenvoegt een mooi gerecht op.

Dit heerlijke stoofpotje laat je huis ook nog eens behaaglijk geuren en een restje is de volgende dag ook heerlijk, bijvoorbeeld onder een laagje aardappelpuree.

Niet alle linzen blijven heel tijdens het koken; zo vallen gele en oranje linzen uit elkaar, dat is prettig als je soep maakt want de linzen zorgen zo meteen voor binding. In dit stoofpotje moet je linzen gebruiken die heel blijven zoals bruine, groene of kleine zwarte Beluga-linzen.
Bij de meeste supermarkten kun je ronde plakken geitenkaas met een harder randje erom krijgen. Ik neem die; ze blijven mooi in vorm tijdens het grillen.

Voor vier personen
300 gram linzen die heel blijven na het koken (neem één soort of kies voor twee verschillende zoals bruine linzen en zwarte Beluga-linzen)
3 stengels bleekselderij
2 winterwortelen
1 rode ui
1 witte ui
1 klein blikje tomatenpuree
2 laurierbladeren
3 tl koek- en speculaaskruiden
200-300 ml fruitige zoete rode wijn
een groentebouillontablet
zout en peper
olijfolie
75-100 gram (zachte) geitenkaas per persoon geschikt om te grillen.

  • Was en kook de linzen - zonder zout - gaar en laat ze afkoelen in hun kookvocht. Als je twee soorten linzen gebruikt, kook ze dan apart van elkaar; de ene soort is eerder gaar dan de andere.
  • Neem een braadpan en verhit daarin een flinke scheut olijfolie. Snipper de beide uisoorten en fruit deze zachtjes aan. Snijd de bleekselderij en de wortel in blokjes en doe deze al omscheppend bij de uien.
  • Voeg na 5 minuten de koekkruiden toe en bak even omscheppend mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even bakken en blus dan af met de wijn. Doe de laurierblaadjes erbij en laat dit zachtjes stoven gedurende 20 minuten. Als de wortel zacht en bijna gaar is voeg je de uitgelekte linzen toe en eventueel nog iets van het kookvocht. Verkruimel een bouillonblokje erover en roer goed door.
  • Laat het geheel nog 15 minuten doorstoven en voeg tussentijds eventueel nog wat van het kookvocht toe. Maak op smaak met peper en zout.
  • Gril ondertussen de geitenkaas 5 minuten op een stuk bakpapier in de oven.
  • Schep de linzenstoofpot in een mooi diep  bord en leg de geitenkaas erboven op. Een frisse salade ernaast is lekker.

lekkere linzenstoof

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama