Open menu

dahl thbOnze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk aan het schrijven aan het kookboek 'Bonen!  Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. De foto's blijven nog een verrassing, want de foto's die wij hier plaatsen, zijn nog niet de officiële. Vandaag: dahl, een Indiaas linzengerecht.

Als je als vegetariër uit eten gaat en een passend restaurant zoekt, kom je vaak bij een Indiaas restaurant terecht. Een groot deel van de Indiase bevolking eet uit religieuze overtuiging of uit armoede vegetarisch; dus men kent veel vegetarische gerechten. Veel van die gerechten worden gemaakt met linzen of andere eiwitrijke peulvruchten. Linzen worden niet voor niets ‘het vlees der armen’ genoemd.

Dahl, ook wel dal of daal genoemd, is een gerecht gemaakt van linzen of gespleten peulvruchten die met kruiden op smaak worden gebracht. Het lijkt op een dikke, kruidige saus die je samen met rijst eet. Er bestaan ontelbaar veel variaties en recepten van dahl. Van zeer eenvoudig tot meer uitgebreid met groenten. Voor veel mensen in India, Pakistan, Nepal en Bangladesh staat dahl, in combinatie met rijst of brood, bijna dagelijks op het menu.

Afhankelijk van de streek en de soort dahl die men maakt gebruikt men verschillende peulvruchten: linzen, zowel de hele als de gespleten soorten, kikkererwten, spliterwten, mungbonen en rode bonen. Ook combinaties van meerdere soorten worden in een gerecht gebruikt.
Mijn versie bevat meerdere soorten linzen; die deels heel blijven en die deels stuk koken. Dat geeft variatie in structuur en veel smaak. Het is natuurlijk verre van bescheiden als ik zeg dat ik mijn dahl, een van de állerlekkerste vind. Wie groentebouillon aan de dahl toevoegt krijgt op die manier een kruidige linzensoep.

dahlDahl

Voor 4 personen

250 gram linzen, ik neem verschillende soorten: oranje, bruine, Beluga, gele en urid beans. (Varieer naar hartenlust met wat je in huis hebt, of neem één soort)
zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gehakt
1 flinke el geraspte gemberwortel
2 stengels bleekselderij, grof gehakt
125 gram wortel, fijn geraspt
2 tomaten in stukjes
1 -1 1/2 tl zout
1 ½ tl kurkuma
1 ½ tl komijn
1 ½ tl koriander
½ el suiker
1 gedroogde chilipeper
1 tl geel mosterdzaad
1 el citroensap

  • Was de linzen in een bolzeef onder koud stromend water. Zet ze op met 475 ml water en een snuf zout en breng ze aan de kook. Kook in 25-30 minuten gaar, proef om dat te controleren, kook desnoods wat langer. Giet de linzen NIET af.
  • Verwarm 3-4 el olie in een diepe koekenpan. Fruit ui, knoflook en gemberwortel zachtjes aan. Voeg de bleekselderij, de wortel en de tomaat toe, bak al omscheppend 3-5 mee.
  • Voeg dan de kruiden, het zout en het citroensap toe en bak 1 minuut mee.
  • Doe het ui-groente-kruidenmengsel bij de gekookte linzen en roer goed door. Laat nog een minuut of 10 zachtjes pruttelen. Proef op zout en voeg zo nodig toe.
  • Serveer met gekookte zilvervliesrijst of een ander gekookt graan. Ik vind een hard gekookt ei er erg lekker bij.

bonen

Joke, gastredacteur, tosti-expert, blogt ook op haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama