Open menu

maffe spruitjes thbMafé is een Afrikaans stoofpotje op basis van pinda's en tomaten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Mali, maar mafé wordt in vrijwel geheel West-Afrika gegeten. Normaal gesproken worden groentes als wortel, zoete aardappel en okra gebruikt, maar ik vind deze absoluut niet authentieke versie met savooiekool en koolrabi eigenlijk nog interessanter. Of met spruitjes!

Ik raakte geïnspireerd door een geslaagd etentje in een onlangs geopend Afrikaans restaurant in het Duitse Hannover, Kilimanjaro in de Knochenhauerstraße. De gerechten waren duidelijk - en bewust, volgens de eigenaar - aan de Europese smaak aangepast, en toch was het Senegalese gerecht 'thiéboudienne' voor mij een nieuwe smaakbelevenis. Een reden om eens wat te bladeren in het kookboek 'De beste vegetarische gerechten van de wereld' van Celia Brooks Brown - dat volgens Katleen, die het boek destijds recenseerde, ook niet geheel authentieke recepten bevat. In dit boek vond ik onder andere een recept voor 'huku ne dovi', een Zimbabwaans gerecht. Na enig speurwerk bleek dat gerecht als twee druppels water te lijken op het bekendere 'mafé', dat ook in dat Afrikaanse restaurant in Hannover werd geserveerd. En daarmee was de cirkel weer rond.

Misschien een gewetensvraag: is het echt zo erg om exotische gerechten aan de eigen smaak en de regionale ingrediënten aan te passen? Ik vind van niet: uiteindelijk is het doel een lekkere maaltijd op tafel te zetten, niet om jezelf naar bijvoorbeeld Mali of Zimbabwe te teleporteren. Een beetje multi-culti op zijn tijd kan geen kwaad, zeker niet als het gewoon lekker en snel klaar te maken is.

De beetgare savooiekool en de frisse koolrabi contrasteren mooi met de verrassend romige pindasaus. Het grof gemalen pinda-specerijenmengsel geeft ook een aantal onverwachte kicks. Een poosje na het publiceren van dit recept heb ik ontdekt dat spruitjes in deze Afrikaanse pindasaus ook erg lekker zijn.

Serveer het stoofpotje met basmatirijst.

Voor twee personen

120 g ongezouten pinda's
1 tl komijnzaad (hele zaadjes, geen poeder)
1 tl korianderzaad (hele zaadjes)
5 korrels piment
200 g savooiekool
1 kleine koolrabi (ca. 250 g)
1 klein uitje
1 blikje tomatenpuree à 70 g
120 g basmatirijst
1 teen knoflook
1 Spaans pepertje
klein blokje gember
scheutje limoen- of citroensap
scheutje neutrale (zonnebloem-)olie
ca. 1 tl zout

  • Rooster de pinda's met komijnzaad en korianderzaad een paar minuten in een droog pannetje (roosteren maakt de smaak intensiever) en maal dit mengsel, samen met de korrels piment, grof in de vijzel (of met de staafmixer).
  • Snij de savooiekool in niet al te lange reepjes, snij de koolrabi in kleine blokjes.
  • Kook de basmatirijst met voldoende zout en water volgens de gebruiksaanwijzing terwijl je de rest van het recept maakt.
  • Snipper het uitje, snij het pepertje fijn en fruit beide ca. 5 minuten op laag tot middelhoog vuur.
  • Voeg de gember (gebruik een rasp of snij vantevoren fijn) het teentje knoflook (uit de pers), de tomatenpuree en een scheutje citroensap toe, draai het vuur hoog, en bak ca. 1 minuut.
  • Vermeng de savooiekool en koolrabi met het ui-tomatenmengsel en roer goed door.
  • Voeg 750 ml. kokend water toe, gevolgd door zout en de gemalen pinda's en specerijen. Roer goed door.
  • Laat het stoofpotje ca. 15 minuten sudderen en serveer samen met de basmatirijst. Garneer eventueel met wat hele pinda's.

Tips:

  • Je kunt eventueel ook gezouten pinda's gebruiken. Proef dan eerst de saus voordat je besluit extra zout toe te voegen.
  • Natuurlijk kun je ook andere groentes gebruiken. Bedenk wel dat bijvoorbeeld zoete aardappel veel langer moet koken. Spruitjes kun je ook prima in deze pindasaus serveren. Een handvol spinazie of snijbiet, een paar minuten voor het serveren, is ook lekker.

maffe spruitjes

Mafé met spruitjes

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama