Open menu

kasja thbDe Franse schrijfster Marguerite Yourcenar was een overtuigd vegetariër. Dat getuigt haar uitspraak: "La protection de l'animal, c'est au fond le même combat que la protection de l'homme." (De bescherming van de dieren is in wezen dezelfde strijd als die voor de bescherming van de mens.) En: "Les animaux sont mes amis et je ne mange pas mes amis." (De dieren zijn mijn vrienden en ik eet mijn vrienden niet op.) Ze woonde gedurende tientallen jaren op Mount Desert Island, voor de kust van Maine. In de keuken van haar houten landhuis, Petite Plaisance genoemd, sneed haar levensgezellin Grace Frick de groenten en was Yourcenar de majestueuze kok van allerlei wereldgerechten. Eén ervan was Poolse kasja. Die wou ikzelf ook wel eens maken.

Kasja (of kasha in het Engels) is een in Rusland en Polen zeer populair gerecht op basis van (pseudo-)granen, dikwijls het typisch Oost-Europese ingrediënt boekweit. Het wordt er ook als ontbijt gegeten. In Noord-Amerika werd het geïntroduceerd door Joodse immigranten. Van hen komt de toevoeging van een ei bij de boekweit, maar als je een veganistische bereiding verkiest kun je dat ei gewoon weglaten.

voor 2 personen

150 g boekweit
1 ei (optioneel)
3 dl bouillon
2 uien
250 g kastanjechampignons
½ citroen
2 el olie 
4 el peterselie
2 el dille

  • Roer een losgeklopt ei door de boekweit, bak het mengsel in een droge anti-aanbakpan (dus zonder olie of boter) gedurende een drietal minuten en giet er dan de hete bouillon bij. Laat zachtjes droogkoken gedurende een vijftien minuten, tot de boekweit zacht is.
  • Snij intussen de uien in ringen en stoof ze in twee eetlepels olie gedurende een tiental minuten.
  • Reinig de kastanjechampignons met een vochtig doekje en bak ze in hun geheel gedurende zeven minuten samen met de uienringen, tot de champignons gaar zijn. Voeg er tijdens het garen van de champignons het sap van een halve citroen bij en laat het enkele minuten meestoven, breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de gekookte boekweit bij de champignons en werk af met gehakte peterselie en dille.

Lekker met een groene salade en/of lookyoghurt.

kasja

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

the Kitchenary

horecarama