Open menu

curry met bloemkoolblad kleinBloemkoolbladeren kun je gewoon eten. De meeste mensen zijn zich hier zich echter niet van bewust. Ik had er zelf ook lange tijd niet bij stilgestaan. De klik bij mij is er gekomen na een soeprecept van redactrice Meta. Daarna ben ik wat gaan experimenteren in de keuken, met goede resultaten. Klaargemaakt bloemkoolblad heeft ongeveer de stuctuur van bleekselder, maar - hoe kan het ook anders - met de smaak van bloemkool. Deze milde curry van bloemkoolblad, aubergine en cashewnoten vond ik erg geslaagd door de combinatie van de verschillende smaken en structuren. Geef bloemkoolblad daarom minstens een keer een kans. Beschouw het niet als afval, maar als een bonusgroente die je krijgt wanneer je toch een bloemkool koopt.

Een ruime portie voor 2 personen als hoofdgerecht

120 g cashewnoten
bladeren van 1 bloemkool
1 flinke aubergine
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el gele currypasta
2 dl kokosmelk
olie om te bakken
zout naar smaak
fijngehakte koriander (optioneel)

  • Laat de cashewnoten minstens 2 uur wellen in koud water.
  • Maak de bloemkoolbladeren schoon. Snij de droge topjes af en laat de te dikke, houterige bladeren achterwege. Wanneer je twijfelt, proef een stukje rauw: wat rauw te houtig is, gaat gekookt wellicht te vezelig zijn. Snij ze vervolgens in dunne plakjes van maximaal een halve centimeter.
  • Hak de ui fijn en bak hem glazig in wat olie in een ruime (gietijzeren) pa. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Roerbak de bloemkoolbladeren nu een paar minuten mee. Intussen maak je de aubergine schoon en snij je hem in blokjes. Voeg toe en laat zo'n vijf minuten al roerend meebakken.
  • Voeg nu de currypasta toe, samen met de kokosmelk en de cashewnoten toe. Ik spoelde ook het pakje kokosmelk uit met wat water en voegde dit toe. Roer en breng alles zachtjes aan de kook.
  • Laat de curry 10 à 15 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Roer regelmatig. Voeg indien nog nog wat water toe. Wanneer de bloemkool gaar is, is de curry klaar.
  • Extra zout vond ik niet nodig, maar jij bepaalt. Werk eventueel nog af met fijngehakte koriander.

Serveer met rijst.

curry met bloemkoolblad


Meer koken zonder verspilling!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama