Open menu

steetfoodMet meer dan 50 vegetarische restaurants, bijzondere gerechten en een bevolking die Engels spreekt en snapt wat je zegt als je uitlegt dat je vegetarisch wilt eten, is Hong Kong een vega foodie heaven die je de gerechten van de Hollandse afhaalchinees vlug zal doen vergeten. 11 Tips.

steetfood

Midden in Hong Kong Park, een levendig park dat het bezoeken sowieso waard is, vind je het Lock Cha Tea House. Je kiest er uit diverse theeën van soms wel 50 jaar oud en bestelt er lekkere vegetarische dim sum bij. De thee wordt heel mooi geserveerd met een kleine ceremonie. Je kunt bij Lock Cha Tea House ook thee kopen om mee naar huis te nemen. www.lockcha.com.

thee
thee2

Meer dim sum vind je bij Three Virtues Vegetarian met een vestiging in Kowloon en één op North Point. Een groot restaurant waar 's middags in hoog tempo gestoomde broodjes, rijstpapieren rolletjes en bijzondere loempia’s worden rondgebracht. Kijk niet raar op als aan het tafeltje naast je een stel boeddhistische (kale) nonnen zit. ’s Avonds zijn er groente- , tofu- en glutengerechten te krijgen waaronder vegetarische oesters. Als borrelhapje komen er natte pinda’s op tafel. threevirtues.silver.yp.com.hk

dimsum2
3virtues

Als je in Hong Kong rondloopt kom je er al vlug achter dat er niet één Chinese keuken is, maar dat elke regio er zijn eigen specialiteit op na houdt. In Nederland zul je bijvoorbeeld niet zo vlug een restaurant met de keuken van Shanghai vinden, in Hong Kong wel. Proberen dus! Bijvoorbeeld het popularie vegetarische Kung Tak Lam waar ze vegetarische vissen serveren en noodles met zeven soorten saus. Eén vestiging zit in Causeway Bay, de andere in Kowloon. www.onepeking.com.hk.

shanghainoodle

Veel vegetarische restaurants ziin enorme zalen met al dan niet een buffetformule. Wij vonden het heerlijk om zoveel gerechtjes van het buffet te proeven. Als je in Kowloon verblijft is Light vegetarian naast het Jordan metro station een aanrader. Als je binnenkomt word je wel even gewaarschuwd dat het een vegetarisch restaurant is. Maar dat wilden we nu net graag. Daarna mag je aanvallen op een buffet van minstens 25 gerechten waaronder diverse bereidingen van tofu, allerlei groentegerechten, salades en een klein toetjesbuffet. Je krijgt jasmijnthee die steeds wordt aangevuld. http://www.hiphongkong.com

light

Als het buiten niet te warm is kun je in Hong Kong ook heel goed buiten eten. Er zijn veel ‘sitting out areas’: kleine parkachtige buitenzitplekken waar je veel oudere locals tegen komt. Ook restaurants hebben soms een terras. Buiten eten betekent wél dat je de kans loopt enge kruipbeesten tegen te komen. Bekend zijn de terrasjes van Soho (een wijk met buitenroltrap van 800 meter lang) maar ook leuk is Knutsford Terrace in Kowloon waar onder andere leuke Thaise en Italiaanse restaurants zitten.

sittingout

Heb je helemaal genoeg van de drukte van Hong Kong? Pak dan de metro naar Chi Lin Nunnery in de wijk Diamond Hill. De nonnen onderhouden hier de idyllische Nan Lian tuin vol prachtige gesnoeide bomen en vijvers vol karpers. Een leuke relaxplek waar een restaurant, een café en een snackbar zijn, allemaal vegetarisch. In de snack shop krijg je de Chinese versie van een ouderwetse tosti.  www.nanliangarden.org
Onderweg naar Chi Lin kom je overigens langs de wijk waar de beroemde goudvissenmarkt is: vissen hangen er in een plastic zakje. Te raar om te zien en natuurlijk ook niet diervriendelijk.

vissen

Als je je biologische groenten mist bezoek dan winkel annex restaurant Life in Soho. Ze serveren hier gerechten van over de hele wereld, gemaakt van krakend verse biologische groenten. Heel goedkoop is het niet. In het weekend kun je er ook ontbijten met Europese ontbijtgerechten. Door-de-weeks zijn ze 's ochtends wel open, maar serveren ze geen ontbijt. Dat staat niet zo duidelijk op hun site, en zo aten wij er om 10 uur 's ochtends een groot bord met kikkererwtensalade, soep, quinoa en een groene salade. Was wel heel lekker. http://www.lifecafe.com.hk/

life

Ben je helemaal klaar met Chinees eten? Ga dan naar het mediterrane restaurant Olive. De enige andere vestiging van dit restaurant van chef Greg Malouf  (van de mooie kookboeken Saha en Turqoise) bevindt zich in Sidney en dat is nog veel verder reizen. Vooral de mezze zijn een grote aanrader. De gerechten worden mooi opgemaakt, maar de zaak was té donker om een fatsoenlijke foto te maken. Daarom hieronder een foto van de website van Olive. www.diningconcepts.com.hk  

Malouf

Hippe foodies googlen naar de laatste plaatsen om aan te schuiven in de private kitchen bij een echter Hong Konger thuis. In Hong Kong is een actieve foodblogcommunity die je op de hoogte houdt van waar je moet zijn. Let op: eten in een private kitchen is niet goedkoop.
Koffie drink je in Hong Kong niet bij Starbucks maar bij Pacific Coffee. Je kunt er ook lekker ontbijten met bagels en ze hebben er gratis internet. www.pacificcoffee.com.
In de kelder van het winkelcentrum op Times Square zit een grote supermarkt. Ze hebben er producten uit heel Azië, dus het is een leuke plek om culi-souvenirs voor thuis te kopen. Bovendien zitten overal Engelstalige etiketten op, je weet dus ook nog eens wat je koopt!

Puur praktisch

  • Veel vegetarische restaurants in Hong Kong serveren nep vlees (mock meat). Op de menukaart zie je dus gerechten met kip, garnaal, vis, rund en varken staan, maar die worden allemaal van soja, gluten of taroknolletjes gemaakt. Er staan ook altijd ‘gewone’ groente- en tofugerechten op de kaart. Een uitbegreide lijst met vegetarische restaurants vind je op de site van Happy Cow.
  • De Chinezen zelf gaan het liefst met een hele grote groep eten, zodat er veel van de kaart geproefd kan worden. Menukaarten zijn daar ook op ingesteld, een gerecht als 'waterspinazie' zal dus bijvoorbeeld uit een heel bord met waterspinazie bestaan. Niet erg als je met z'n tienen elf gerechten uitprobeert, wel een beetje saai als je maar twee gerechten bestelt. Neem als je maar met twee of drie personen bent dus vooral gerechten waar wat verschillende ingrediënten in zitten.
  • In niet-vegetarische restaurants is het oppassen geblazen in Hong Kong: vaak komen groentegerechten met oestersaus, ham of andere ingrediënten waar je misschien niet op zit te wachten. Maar met zoveel aanbod aan vegetarische restaurants is er eigenlijk niets om je druk te maken.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama