Open menu

marktBrussel heeft veel meer te bieden dan de Grote Markt, Manneken Pis en chocola. Laatst was ik een weekend in Brussel en het viel me op hoeveel er te doen is op zondag. Leuke tip is een bezoek aan de Zuidmarkt.

Deze zondagsmarkt heeft een overvloed aan groenten en fruit. Verkopers staan op verhogingen tussen de bergen artisjokken, asperges en ananassen, en brengen schreeuwend hun spullen aan de man.

Maar het mooist vond ik een kraam met Marokkaanse producten, midden op de markt. Hier staan tientallen Marokkaanse jongens, meisjes, moeders, misschien zelfs oma’s aan de lopende band een soort pannenkoeken, msmen genaamd, te bakken. De pannenkoek zelf is simpel, meel, griesmeel en water, gebakken op een plaat met flink veel olie, maar de vulling maakt het geweldig. Bestel een ‘complet’ en je krijgt zo’n pannenkoek gevuld met olijven, feta, zongedroogde tomaat, gegrilde paprika, vijgen, pruimen, dolma’s, overgoten met honing. Neem plaats op het geïmproviseerde terras, in mijn geval in de zon, drink er een mierzoete muntthee bij en je waant je in Casablanca.

Wanneer je de Zuidmarkt verlaat, vind je een paar straten verderop, op de Rue de Tanneurs, een overdekte biologische markt. Hier koop je seizoensgroenten en –fruit of Siciliaanse olijfolie die je zelf kunt tappen. Naast de markt ligt een modern terras van Les Halles des Tanneurs, waar je in de kantine prachtig opgemaakte schalen eten vindt. Voor 25 euro kun je hier op het terras onbeperkt brunchen, inclusief drankjes. Zonder drankjes betaal je 15 euro om alleen te eten.

Verder vind je in Brussel genoeg leuke kroegen en wijnbarretjes om ‘op café’ te gaan. In een bar at ik Marokkaans getinte hapjes, waarna ik van de worteltjes thuis een eigen variant maakte.

Marokkaanse worteltjes

Snack of bijgerecht voor 2 personen

500 g waspeen, geschild en in plakjes gesneden
olijfolie
2 tenen knoflook, in stukjes gehakt
1-2 tl gemalen komijn
scheutje water
verse koriander, fijngehakt
verse munt, fijngehakt
verse peterselie, fijngehakt
peper en zout

  • Verhit de olie in de pan en bak de worteltjes vijf minuten.
  • Doe er de knoflook, komijnpoeder en een klein scheutje water bij en laat de wortels met het deksel op de pan smoren tot ze beetgaar zijn.
  • Doe de wortels in een kom, breng op smaak met zout en peper.
  • Besprenkel ze vervolgens met olijfolie en bestrooi royaal met de verse kruiden.

Dit gerecht kun je zowel warm als koud eten.

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama