Open menu

thailand_thbMariëlle, bezoekster van het Vegatopia-forum, reisde uitgebreid door Thailand. Als vegetariër. Over haar ervaringen wilden we wel wat meer weten en dus schreef ze die voor ons op.

Bangkok

Bangkok stikt van de volledig vegetarische, Indiase restaurants. Vooral op en rond Sukhumvit Road is er genoeg te vinden. Khao San Road, nog steeds in Bangkok, vooral geliefd bij backpackers, is ook een plekje waar je vrij makkelijk aan een vegetarische maaltijd komt. Veel restaurants en ook de Thaise hebben wel iets op hun kaart dat je kunt eten. Bij de Thai zelf is vooral pad thai (een noedelgerecht) populair en ik moet zeggen dat ik dat altijd met veel smaak gegeten heb, ook al was ik niet altijd volledig overtuigd dat er nergens vissaus in zat.

De Thai hebben helaas geen woord voor vegetariër en het mij geleerde magische woord 'jeh' food, dat dierlijke producten, dus ook ei, maar ook kloflook, ui en sterke kruiden uitsluit, leverde mij de vraag op of ik dan kip wilde. Maar met handen en voetenwerk en vooral blijven benadrukken dat je géén vissaus wilt kom je een heel eind.

Streetfood

Overal in heel Thailand verkopen ze aan de straat heel veel vlees dat ze ter plekke bereiden. Dat ligt hier dan al vanaf 's ochtends vroeg in de brandende zon en wordt 's avonds met veel plezier gegeten. Ik was heel blij dat ik vegetariër ben, want mijn maag had dit waarschijnlijk niet overleefd. Veel van deze stalletjes verkopen ook mais dat er ook de hele dag ligt en 's avonds in een plastic zakje gedaan wordt om 's ochtends weer te worden neergelegd. De mais werd bovendien op hetzelfde bakplaatje gedaan als het vlees. Wél heb je ook overal stalletjes die een soort pannenkoeken verkopen. De pannenkoeken met banaan en chocolade waren werkelijk heerlijk.

thailand1

Noord-Thailand

In ChiangMai (Noord-Thailand) hebben we een tweedaagse jungletocht gedaan waarbij je 's avonds bij een bergstam eet en slaapt. Onze hele groep heeft toen vegetarisch gegeten. Verder had je in Chiang Mai een geweldige rooftopbar: THC. Je moet vier halve brandtrappen op achteraan het gebouw en denkt "dit kan nooit wat zijn" maar vervolgens kom je op een soort binnen/ buiten dakterras met kleedjes op de grond, lage tafeltjes, duizenden vrolijke lampionnen en een vegetarische kaart! Een absolute aanrader.

Eilanden

Zuidelijker hebben we behoorlijk wat tijd doorgebracht op Koh Phi Phi, het bekende eiland dat volledig van de kaart geveegd was na de Tsunami in 2004. Na al het Thaise eten van de week ervoor waren we dat wel flink zat en heb aan de rustigere kant van het eiland pal op het strand een heerlijk Italiaans restaurant, Ciao Bella, ontdekt. We hebben hier twee keer gegeten. De kaart had een flink aantal vegetarische gerechten, je zit pal aan de zee en de sfeer is briljant. Dit is de enige plek op het eiland waar ik eigenlijk wat over de tsunami gelezen heb, aangezien de eigenaar Luciano er een boek over geschreven heeft dat hij in zijn restaurant promoot.

Verder zat er nog een restaurant waar ik heerlijke burrito's gegeten heb maar ik ben de naam kwijt. Op Koh Phi Phi hoef je in elk geval niet bang te zijn te verhongeren. Hoewel het heel toeristisch is zitten Mc Donalds en Burger King er niet. In Krabi, Ao Nang, ontdekte ik wel dat je bij de Burger King vegetarische burgers kunt eten.

De enige plek waar ik niet gegeten heb, was aan de rand van het regenwoud, Khao Sok. Er zaten meerdere restaurants maar in geen van alle durfde ik te eten. Misschien dat het in het hoogseizoen beter is maar er was absoluut geen doorloop in het eten, en niemand had iets vegetarisch op de kaart. De dag erna zijn we door het regenwoud getrokken met een gids en die heeft wel weer schitterend voor me gekookt. Ik kreeg precies hetzelfde als de rest van de groep maar in een ander schaaltje. In dat van mij zat geen vissaus. Dat vond ik wel heel bijzonder, aangezien de rest ook groente kreeg en ze het best als vegetarisch voor hadden kunnen doen.

Na mijn reis door Thailand ben ik een heel aantal eetervaringen rijker. En je kunt je best als vegetariër naar Thailand gaan, alleen kan het in de hele kleine dorpjes wel wat lastiger worden.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama