Open menu

berlijn_thbWaar eet je in Berlijn, die relaxte vakantiebestemming die iedereen nu al jaren bejubelt. Wat dacht je van een sjieke veganist waar je gerust niet-vegetariërs mee naar toe kunt nemen? Of, aan de andere kant van het spectrum, een vegetarische snackbar.

Het is gelukt om te gaan eten bij La Mano Verde in Berlijn. Kort samengevat: fijn dat ze laten zien dat vegetarisch eten ook zo kan! Onmogelijk dat iemand na een diner bij Mano Verde nog iets van zijn geitenwollensokkenvooroordeel behoudt. De entourage is prachtig: een rustige binnentuin met veel bomen. Vanaf ons plekje op het terras kon ik in de open keuken de koks aan het werk zien. De chef is van Amerikaans-Nederlandse komaf. Binnen ziet het er helemaal schitterend en stijlvol uit. Maar het ging natuurlijk vooral om het eten.

De ingrediënten van elk gerecht worden uitgebreid op de menukaart beschreven. Hun filosofie (vegetarisch, biologisch) leggen ze in de menukaart uit en die klopt gewoon helemaal. Er zitten veel verschillende smaken in één gerecht, waardoor je smaakpapillen bij een voor- én een hoofdgerecht behoorlijk aan het werk worden gezet. Vooraf at ik de Gemüsebeutel. Tot mijn verrassing zat er in de vulling veel tofu, wat je toch niet zou verwachten bij een groentebuideltje. Die vulling - groene curry, met veel tofu dus - was wel erg lekker. Verpakt in behoorlijk vettig gefrituurd jasje, dat vond ik een minpunt. Als hoofdgerecht had ik de tempehburgertjes en dat was echt een traktatie!

berlijn1berlijn1

De gerechten worden prachtig opgemaakt en dat is een sterk punt van dit restaurant: vegetarisch eten kan net zo goed sjiek en compleet zijn, daar heb je helemaal geen vlees of vis voor nodig. De toetjes zagen er ook geweldig uit. Helaas waren de porties zo groot, dat een toetje er niet meer in ging. De bediening was vriendelijk en de prijzen waren "Nederlands": tussen 6,50 en 9,50 voor een voorgerecht en tussen de 15 en 20 euro voor een hoofdgerecht. Drankjes vielen wel wat tegen: de thee (biologische mixen) kost ruim 5 euro per glas. Al met al krijgen ze van mij een dikke 8 en ik zou elke vegetariër, en vooral ook elke niet-vegetariër, dit restaurant aanraden!

www.lamanoverderberlin.com

Op naar een minder sjieke zaak. Voor het eerst sinds tien jaar ben ik een fastfoodrestaurant geweest. Bio-fastfood welteverstaan, bij Yellow Sunshine in Berlijn. De helft van de burgers is hier vegetarisch, de andere helft veganistisch. De frietjes worden gemaakt van biologische aardappels, de salades zijn van biologische groenten en de sausjes zijn veganistisch. De toetjes, de smoothies en de shakes zijn veganistisch en je latte ook als je dat wilt.

berlijn1berlijn1

Verder voldoet het restaurant aan alle fastfoodprincipes: het is ingericht met heel veel geel-oranje-rood, je bestelt bij de bar waar je een nummertje krijgt en als je frietjes gaar zijn, worden die samen met je burger in een papieren zakje geserveerd op een plastic dienblad. Wat ik een klein beetje jammer vind: de keuken wordt bevolkt door mensen met het cliché-uiterlijk van vegetariërs en veganisten, inclusief een groene hanenkam. Nu zie je die in Berlijn sowieso veel vaker dan bij ons, maar voor de beeldvorming zouden ze toch eens kunnen kijken hoe La Mano Verde dat doet. Maar: het smaakte allemaal erg lekker.

www.yellow-sunshine.com


Dit artikel is geschreven door Judith. Je vindt haar op twitter onder de naam VeggieJudy, waar ze schrijft over haar (vega) avonturen.

Meer Berlijntips? Kijk in ons reizen-forum.

 

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama