Open menu

ijsGastredacteur Lizette woont in Rome, en daar is het nog ruim dertig graden. Alle reden dus om alles over ijs eten in Rome op een rijtje te zetten!

Waar eet je het beste ijs in Rome? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Je zou kunnen zeggen "helaas", maar gelukkig is het geen vraag waar je een eenduidig antwoord op moet hebben: het betekent slechts dat de standaard hoog is en dat er meerdere ijssalons uitstekend, fantastisch, of zelfs geweldig ijs verkopen. Zo heb ik persoonlijk drie favorieten - die ik morgen zal verklappen.

Ook komen er om de haverklap nieuwe ijssalons bij, die dan weer een bezoekje verdienen. Ach en wee!

IJs eten de Italianen vaak en de hele dag door. Ook in de winter, hoewel veel ijssalons dan dicht zijn en de eigenaars lekker vakantie vieren. De winstmarge op ijs is weliswaar hoog, maar gelukkig is ijs niet duur. Dat lijkt soms zo, omdat het hier anders werkt dan in Nederland: je betaalt namelijk niet per bolletje, maar per bakje - en afhankelijk van de grootte van dat bakje kies je het aantal smaken uit. In het kleinste bakje (de prijs daarvan ligt meestal tussen de € 1,50 en € 2) mag je altijd twee smaken doen. En als je het grootste bakje kiest, kun je makkelijk een maaltijd overslaan. Dit doe ik overigens maar al te graag in de zomer, als het zo warm is dat je geen zin in koken of warm eten hebt. Dan kies ik vaak voor een brioche, ijs in een zoet broodje.

Bij het kopen van ijs maak je dus vier keuzes:

  1. Een bakje (coppetta) of een hoorntje (cono).
  2. De grootte – meestal heb je die keuze al bij de kassa aangegeven, want je betaalt meestal eerst voordat je het ijs uitkiest.
  3. Met of zonder slagroom (con panna/senza panna).
  4. De smaken....

"Un cono da due senza panna per favore."

De fruitsmaken zijn meestal zonder melk. Klassieke smaken zijn in Italië:

  • cioccolato (chocolade)
  • pistacchio (pistache)
  • crema (banketbakkersroom - vanille-ijs, 'vaniglia', kom je maar weinig tegen, Fior di Luna heeft het),
  • caffè (koffie)

Bij een nieuwe ijssalon probeer ik altijd één van deze smaken uit; het is uitstekend vergelijkingsmateriaal. Wat mijn lievelingssmaak is, kon je al eerder lezen.

Morgen een rondje Rome, langs de bekendste ijssalons van Rome, mét mijn persoonlijke favorieten!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama