Open menu

florenceDe Italiaanse keuken leent zich prima voor maaltijden zonder vlees of vis. Toch voeren deze ingrediënten in veel restaurants de boventoon. Dus daar zit je dan, met de menukaart in je ene hand en je woordenboek Italiaans in de andere, speurend naar een vegetarisch gerecht in de lijst van antipasti en primi piatti… Bij deze adressen in Florence kun je als vegetariër elk gerecht bestellen – en dat is dan nog best moeilijk kiezen!

Il Vegetariano

Je herkent Il Vegetariano aan de rij wachtenden die zich elke avond vormt voor de deur van Via delle Ruote 30r. Reserveren is hier namelijk niet mogelijk en de tweepersoonstafeltjes zijn dun gezaaid. Dat betekent aanschuiven aan de grotere tafels. Het systeem heb je snel door. Halverwege de zaak hangen schoolborden met het menu. Je kunt kiezen uit vier "eerste gangen" en vier "tweede gangen", waarvan er steeds twee veganistisch zijn. Onder het bord zit een mevrouw bij wie je bestelt en meteen afrekent. Het bonnetje geef je af aan de bar, waarna uit grote pannen in de keuken je bord vol wordt geschept.
Wil je ook nog een keuze maken uit de uitgebreide toetjesvitrine, dan kun je je beter beperken tot één gang en hoogstens nog een bijgerecht: de porties zijn groot! Wij hadden tenminste meer dan genoeg aan een bord overheerlijke dikkige pompoensoep en een bord goulash met seitan, gele rijst en salade.

florence2

Dolce Vegan

Wil je echt verantwoord uit eten, sla dan bij Il vegetariano aan het eind van de straat linksaf de Via San Gallo in. Op nummer 92r zit Dolce Vegan, waar geen enkel dier of dierlijk product in het eten wordt gestopt. Je eet van composteerbare borden met dito bestek. Bestel je na het eten nog een tweede thee of koffie, dan vraagt de eigenaresse of die in dezelfde biologisch afbreekbare beker mag.
Anders dan de naam en de fantastische taarten in de etalage misschien doen vermoeden eet je hier niet alleen dolce, maar ook hartig. Het vertrouwde Italiaanse repertoire staat op de kaart: tagliatelle, ravioli, gnocchi, risotto, salades. Hou er wel rekening mee dat ze daar meer olijfolie overheen gieten dan de gemiddelde Nederlandse darmen gewend zijn. Wie zelf thuis eens de veganistische pasta (gemaakt van kamut) of een ander product wil proberen, kan achterin het restaurant bij een klein winkelschap terecht.

florence1

La Raccolta

Het omgekeerde is het geval bij La Raccolta, in de Via Giacomo Leopardi 2r. Je loopt hier door de winkel om bij het restaurant te komen. Die winkel voelt, ruikt en ziet eruit als onze natuurwinkels en verkoopt dan ook veel dezelfde merken. Van het kleurige restaurant word je meteen blij, en anders wel van het aardige personeel. Omdat we niet konden kiezen uit de voorgerechten namen we de Misto antipasti x 2 en vonden op ons bord onder meer hummus, gemarineerde tofu met groenten en een wortel-ricotta-taartje. De andere gangen op de kaart bevatten ook de heerlijkste combinaties van granen en groenten.

De groep Amerikanen aan de tafel naast ons applaudisseerde spontaan voor de kokkin toen zij het dessert aan hun tafel serveerde. Wij konden het daar alleen maar mee eens zijn. Voor een warm drankje na het eten heb je een ruime keuze uit kruidenmelanges (op de kaart staat vermeld waarvoor ze dienen) en alle smaken Yogi tea.

Tip voor alle restaurants: informeer goed naar de openingstijden en reserveer als dat kan.

florence3

Souvenirs kopen

Wil je wat culinaire souvenirs inslaan om thuis in de keuken het Italiaanse vakantiegevoel weer op te roepen? Bezoek dan de overdekte Mercato Centrale di San Lorenzo (maandag tot en met zaterdag van 7.00 tot 14.00 uur). Je kunt hier eindeloos genieten van de uitgestalde groenten, kazen, funghi porcini, pasta’s en wijnen, en proeven van de balsamicoazijnen en de zoetigheden. De jongen van de sandwichkraam keek wat beteuterd toen we alleen maar kaas op ons broodje bestelden, maar belegde hem vervolgens wel met de lekkerste pecorino met pistachenoten.

florence4


Dit artikel is geschreven door Judith, de foto´s zijn ook van haar. Je vindt haar op twitter onder de naam VeggieJudy, waar ze schrijft over haar (vega) avonturen.

Meer Italiëtips? Kijk in ons reizen-forum.

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama