Open menu

uk vlagLonden. Je kunt er zo lekker eten en toch schreef ik nooit eerder over mijn favoriete vegetarische adressen. Simpelweg omdat er te veel is. Maar na weer een lang weekend Londen vol lekker eten besloot ik toch maar ergens te beginnen. En bovendien wil ik zéker de foto's van het lekkere eten dat ik kreeg bij chef Heston Blumenthal delen.

Het leuke van Londen is dat bijna alle restaurants wel vegetarisch eten hebben, je hoeft dus niet persé naar een vegetarisch restaurantje. Ook handig als je met een gemengd gezelschap bent waarbij de één wel en de ander niet vegetarisch wil eten. Aan de andere kant: een aantal Londense vegetarische restaurants kookt zulk lekker eten dat het zonde is als je er niet heen gaat.

100% vegetarische restaurants

Mijn favoriete vegetarische restaurant in Londen is Vanilla Black. Ze zitten verscholen in een klein straatje in de buurt van Holborn en hebben een wat droog jaren 30-interieur. De koks koken echter de sterren van de hemel en de bediening is aardig en professioneel. Het is een tamelijk populaire zaak, dus reserveren is aanbevolen. Ze koken hier modern Brits met veel lokale ingrediënten en worden door Michelin aanbevolen, iets wat een vegetarisch restaurant niet vaak overkomt. De laatste keer at ik na de amuse (appel-gembergelei met zoute geitenhangop) brie-ijs met cornettohoorntjes van karwijzaad en geroosterde hazelnoten en als hoofdgerecht een heerlijke soufflé met Ribblesdale kaas, een aardappelkoekje, rode kool en een gepocheerd eitje. Hadden we zo'n zaak maar in Nederland.

vanilla amuse

vanilla voor

vanilla hoofd

Meer vegetarische restaurants
Saf is ook een fantastisch restaurant. Het is compleet veganistisch met de nadruk op (maar niet uitsluitend met) rauw eten. Laat je daardoor niet afschrikken want Saf is hip (daardoor moet je je trouwens ook niet laten afschrikken). Ze maken er heerlijk eten, zowel Aziatisch als Europees en ze zijn beroemd om hun veganistische notenkazen en cocktails met biologische drank. Ze hadden twee vestigingen in Londen, maar daar is er nu nog eentje van over in Kensington en ze zijn sinds kort begonnen met Saf to go producten.

Mildreds is een leuk vegetarisch restaurant midden in Soho, de perfecte plek voor een lunch na een ochtend winkelen rond Oxford en Regent Street, maar je kunt er natuurlijk ook terecht voor het diner. De laatste keer dat ik er was lunchte ik met een loempia van vegetarische eend, erg lekker. Vergeet vooral niet biologische cider van Luscombe erbij te bestellen.

mildreds

Natuurlijk zijn er nog veel meer vegetarische restaurants in Londen. Zo lees ik op ons Vegatopia Reizenforum goede verhalen over The Gate en 222 Veggie en ik hoorde onlangs over een geheel vegetarisch Japans restaurant, Itadaki Zen dat ik in de toekomst zeker ook nog wil bezoeken.

Sterrenrestaurants

Omdat de pond de laatste jaren ten opzichte van de euro niet zo duur meer is, heb ik een aantal keer in een restaurant met een Michelinster kunnen eten. In Londen zie je zelfs in zulke restaurants vaak gewoon een vegetarisch menu op de lijst staan. Kom daar eens om in Nederland!

Met Pasen at ik bij Dinner at Heston Blumenthal. Heston Blumenthal is in Engeland flink beroemd, zijn restaurant The Fat Duck was zelfs een tijdje het beste restaurant ter wereld. Het schijnt bijna onmogelijk te zijn een reservering daarvoor te krijgen, maar een tafeltje bij Dinner was vrij makkelijk te regelen. Op de kaart vind je gerechten die Heston in historische kookboeken gevonden heeft, het oudste gerecht dateeert van 1390. Op de kaart staat sowieso een vegetarisch hoofdgerecht met selderij, maar geen vegetarisch voorgerecht. De ober kon me gelukkig vertellen dat vier van de acht voorgerechten ook vegetarisch konden worden gemaakt, en ook bij het hoofdgerecht waren er meer vega opties dan het gerecht met selderij. Ik werd ook meteen gewaarschuwd dat in één van de dessert gelatine zat, maar dat de rest vegetarisch was. Leuk en oplettend.

Vooraf koos ik voor de vegetarische salamugundy, een warme salade met ondermeer heerlijke gerookte biet, warme mieriksworteldressing en artisjokkenharten. Het hoofdgerecht met selderijstengels klinkt misschien saai, maar de selderij was heel lekker zacht, gevuld met een waanzinnige kaassaus die niet te machtig was. Bij het dessert nam ik gepocheerde rabarber met heel erg lekker rabarberijs.

heston voor

heston hoofd

heston dessert

Meer sterreninspiratie nodig? Bij Sketch Lecture Room, een restaurant van de Franse chef Pierre Gagnaire, hebben ze een heel erg lekker vegetarisch tasting menu. De zaak is een beetje posh, en je krijgt voor je aan tafel mag eerst een rondleiding door het pand langs de Swarovski wc waar ze kennelijk nogal trots op zijn. Een beetje overdreven, maar het eten is echt erg lekker. Op mijn eigen lijstje om heen te gaan (maar ik kon er tot nog toe nog geen reservering krijgen) staat het Nordic restaurant Textures, waar ze ook weer diverse vegetarische opties hebben.

Exotische restaurants

Chinees in Chinatown, een straat vol Indiase restaurantjes, sushi to go op elke straathoek: Londen is natuurlijk ook dé plek om buitenlands eten te proeven. Jessica van FoxyCooks, die bij ons ook een tijdje als gastredacteur schreef, nam me mee naar Dishoom, een moderne Indiër bij Covent Garden. Ze hebben veel opties, van street food uit Bombay tot aromatische lassi's (yoghurtdrankjes) en traditionele curries.

dishoom vada

dishoom

Andere aanraadbare Indiërs zijn Rasa (diverse vestigingen, probeer het Vegetarian Feast menu) en Benares, mét Michelinster maar ook met een betaalbaar set menu van drie gangen voor 35 pond. Chef Atul Kochhar, die ook wel eens op de BBC te zien is, doet wonderlijke dingen met aubergines.

Winkeltjes

Dit artikel is al tamelijk lang, en tips voor leuke ingrediëntenwinkes en markten volgen een andere keer. Toch nog twee tips: ondanks dat het er heel erg druk kan worden en iedereen er heen gaat, kom ik nog altijd heel graag op de Borough Market (let op: alleen donderdag, vrijdag en zaterdag open). Laatst was ik er een keer een kwartier voor de officiële openingstijd en toen stonden alle stallen al terwijl het nog redelijk rustig was. Maar ook tijdens het drukke lunchuur vind ik het geen straf om in de rij te moeten staan voor de heerlijke raclette van de mannen van Kappacasein of voor een falafel verpakt in een Arabisch brood met superlekkere pickles.

En als je toch op de Borough Market bent óf in de buurt van Covent Garden, neem dan een kijkje bij de gaafste kaaswinkel ooit: Neals Yard Dairy. Ze verkopen hier niet alleen heerlijke Engelse kazen, vaak vegetarisch gestremd, regelmatig zetten ze midden in de winkel een douche aan zodat de kazen bij de juiste vochtigheid verder rijpen. Leuk om te zien, zoals er in heel Londen zo ontzettend veel te zien is.

{jcomments on}

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama