Open menu

andalusie thb{jcomments on}Een beetje huiverig plande ik mijn trip naar Andalusië. Spanje, was dat niet dat land waar ze zelfs ham in de gazpacho doen? Stokvis of tonijn in de paprikasalade? Aardappeltortilla's waar opeens een stukje vlees uit komt piepen? Gewapend met een lijstje toffe veggiefriendly restaurants ging ik op pad en ik at ... zalig.

Malaga

Malaga is voor veel mensen de aankomst- en vertrekplaats omdat veel goedkope luchtvaartmaatschappijen erop vliegen. Er is genoeg in Malaga te zien om er twee nachten te verblijven. Gelukkig zitten er ook veel vegetarische restaurantjes.

Canadu (Plaza de la Mercad 21) is gelegen aan een groot, indrukwekkend plein, zo eentje waar je eigenlijk helemaal geen vegetariër verwacht. De kaart (in het Engels) heeft veel opties, van koude en warme soepen tot gratins, burgers en risotto. Het eten is wat alternatief, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de vriendelijke, Engelssprekende bediening en de lekkere wijn die ze er serveren. Vegan gerechten staan ook duidelijk op de kaart aangegeven. We maakte onze eerste gazpacho hier soldaat en een vullende auberginegratin met kaas en noten.

El Vegetariano de la Alcazabilla (Pozo del Rey 5 bij Calle de Alcazabilla) is een zaakje om niet te missen. Ondanks de ober die weigert Engels te praten en geen moeite doet te begrijpen dat je een reservering wilt maken (en dan gewoon wegloopt!), de gerechten zijn hier heerlijk. We lunchten met vegetarische kroketjes, een preiquiche, romige wortel, vegetarische paella en een enorme witlofsalade met frisse appel en heerlijke crème van blauwe kaas. De kaart is gelukkig wel in het Engels.

Tegenover El Vegetariano vind je Terrasana (Calle de Alcazabilla) een leuk zaakje met groot terras, dat uitermate geschikt is als je met een gemengd wel/niet vegetarisch gezelschap bent. Ze hebben hier een uitgebreide, Engelstalige, kaart met Aziatische gerechten, wraps, Mexicaanse dingen, een tofuburger, van alles wat, en dus ook niet-vegetarische gerechten. Er is duidelijk aangegeven wat wel en niet vegetarisch is. Wij namen een lekkere laksa, een curry-kokossoep. Terrasana is een keten, ze zitten ook in Marbella en Estepona.

malaga

Granada

In Granada zijn er veel Moorse invloeden, niet alleen in de architectuur maar ook in de keuken. Zo is er bij veel zaakjes, zeker rond de toeristische Calle Caldería Viega, falafel en groente-couscous te krijgen. Wij liepen wat verder, naar Paprika (Cuesta de Abarqueros 3), een geheel vegetarische zaak. Hoewel het personeel wat alternatief is, komt hier van alles binnenlopen, van toeristen tot jonge hippe mensen en volledige Spaanse families met opa en oma erbij. Ze hebben een druk terras, maar ook binnen kun je gezellig zitten. Er is hier van alles te eten, Spaans, Mexicaans, Aziatisch. We aten er een lekkere Aziatische wok en een salade met heerlijke dressing. Het personeel is aardig en ze nemen hier de tijd, het kan dus even duren voor je je eten krijgt, maar hé, je bent op vakantie!

Proef als je in Andalusië bent ook een keertje de hele dikke chocolademelk, je krijgt maar een klein kopje, maar meer kun je echt niet op. Lekker in combinatie met het nationale ontbijt: pan tomat, getoast brood ingesmeerd met gepureerde verse tomaten en olijfolie.

granada

Cordoba

Cordoba is een stad met een heel relaxte sfeer. In alle toeristische boekjes staat dat je naar bar Santos (Magistral González Francés, 3) moet, vanwege de heerlijke aardappeltortilla. En dat is echt waar, dit is geen toeristenfuik, maar een leuk, klein barretje, waar één man kok, ober, barman en afwasser tegelijk is. En de tortilla is heerlijk, je krijgt een heel groot stuk voor maar twee euro. Verder is hier niet veel te beleven voor vegetariërs, maar Santos gaat voor Spaanse begrippen vroeg open, ideaal dus om de eerste honger te stillen met een stukje tortilla en een biertje, waarna je verder naar een ander zaakje gaat.

Amaltea (Ronda de Isasa 10) is het enige vegetarische restaurant in Cordoba. Het is een relaxte, grote zaak met wat onregelmatige openingstijden. De bediening is vriendelijk en spreekt Engels, ook het menu is in het Engels. Op de kaart staan salades, pasta's, couscousgerechten en ook wat opties met kaas. Dit is ook een prima plek om Montillo te proberen, een sherry-achtige drank die alleen in de omgeving van Cordoba wordt gemaakt.

Tapas eet je bijvoorbeeld bij Bodegas Mezquita (Calle del Corregidor Luis de la Cerda 73). Hoewel je in deze wat toeristische zaak weinig Spanjaarden zult vinden, hebben ze een flink aantal vegetarische tapas. Dat ze vega zijn staat niet apart op de kaart aangegeven, maar de lokale Spaanse kaas, gefrituurde aubergines met honing en auberginesalade, patatas bravas en gazpacho smaakten er niet minder om. Uit de Engelse kaart is wel duidelijk wat je wel en niet kunt bestellen en de bediening spreekt ook Engels. Handig als je met een gemengd gezelschap bent en ook wie met een groep is kan hier makkelijk terecht, want dit is een groot restaurant.

Een lekker pasta'tje of pizza kun je eten op de mooie patio van Taberna los Deanes (Los Deanes 6) de pasta pesto is supervers en niet duur. Tapas staan hier overigens ook op de kaart. Een moderne, hippe zaak is La Boca (Calle San Fernando 39). De gerechten die vegetarisch zijn, of vegetarisch gemaakt kunnen worden, staan op de kaart met een klavertje aangegeven, maar laat de serveerster even duidelijk weten dat je geen vlees en geen vis eet, en dan komt alles goed. Er staan mediterrane gerechten met Japanse invloeden op de kaart van deze relaxte zaak.

cordoba

Sevilla

Voor een grote stad als Sevilla, is het opvallend dat er maar weinig vegetarische restaurants te vinden zijn. Centro Ecologico Gaia (Calle de Luis Vargas) heeft een Bodega-achtige uitstraling, de biologische winkel ernaast hoort er ook bij. De bediening spreekt weinig Engels, maar is, behalve wat verlegen, ook wel vriendelijk. De porties zijn groot, op de Engelse menukaart staat duidelijk aangegeven wat veganistisch is en er is van alles wat: pastagerechten, Aziatische gerechten met tofu en tempeh, burgers, heerlijke, sappige salades en een keur aan Spaanse gerechten. Veel van de gebruikte groenten komen uit de buurt en na het bestellen krijg je een kleine amuse. Ze hebben ook een aardige bierkaart, hoewel niet altijd alle bieren aanwezig zijn.

Levies (Calle San José 15) is een hippe, moderne tapaszaak, met groot terras. Op de kaart staat wat vegetarisch is, maar let op: ook een tonijnsalade staat met een V aangegeven. Dit is een goede plek om Salmorejo uit te proberen, de Andalusische versie van gazpacho: heel dik, romig en normaal gegarneerd met ham maar hier helemaal vegetarisch. Ze hebben er ook heerlijke gegrilde groene puntpaprika's, pittige aardappeltjes met aioli, tortilla en spinazie met kikkererwten. Leuke plek, waar veel jonge mensen komen.

Habanita (Calle Golfo 3) is een bekende zaak, niet alleen omdat ze heel wat vegetarische gerechten op hun kaart hebben, maar ook omdat ze een aantal glutenvrije gerechten hebben. Wat vegetarisch is staat duidelijk aangegeven, naast Spaanse gerechten hebben ze hier heel wat Zuid-Amerikaanse opties op de kaart. Wij aten er onder andere een lekkere artisjokkensalade en heerlijke flan toe. De zaak zit een beetje in een verborgen straatje, volg deze instructies om het te vinden.

sevilla1

Witte stadjes

Ben je van plan het platteland van Andalusië te bezoeken? Overweeg dan het witte stadje Vejer de la Frontera. In de Jardin del Califa eet je heerlijk Marokkaans en ze hebben er veel vegetarische opties, die ook duidelijk staan aangegeven. Wel reserveren (kan via e-mail), want ze zijn populair. Logeren kun je in het bijbehorende, sfeervolle hotel.

Tip Zoek voor je gaat de actuele openingstijden van de restaurantjes op, de meeste restaurants hebben één of twee avonden dat ze gesloten zijn, maar per restaurant verschilt welke avond dat is.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama