Open menu

maleisie thbOp reis door Maleisië en Singapore... terwijl het in Nederland maar niet wil lukken met het zomeren, snoepen we buiten in een stalletje van tropisch fruit dat net van de boom is komen vallen, eten we voor een paar euro Indiaas en drinken we een cocktail die gebaseerd is op pittige Thaise kokossoep.

Vegetarisch Singapore

Het is boven de 34 graden Celsius, we hebben het een beetje warm en zitten op de eerste etage van het vegetarische restaurant 8 Treasures, midden in Chinatown. We schijnen er goed aan te hebben gedaan het enigszins bittere gerecht 'Buddha Jumps Over the Wall' te bestellen, waar niet alleen krakend verse groenten in zitten, maar ook de bittere monkey head mushroom. Bitter eten is volgens de traditionele Chinese gezondheidsleer verkoelend en dat is net wat we nu nodig hebben. De gefrituurde, vegetarische citroeneend is minstens zo lekker en typisch Chinees. Chinezen maken alles na, nepvlees zelfs als de beste. En natuurlijk eten we saté, niet Chinees, maar wel heel Singaporees. Deze is gemaakt van vegetarische kip.

8treasureseend

alt

8 Treasures
282A South Bridge Road (naast de Buddha Tooth Relic Temple in Chinatown)
www.8treasuresgroup.com.sg

De Singaporese keuken is hoofdzakelijk Chinees, maar er is ook een lokale keuken, de Peranakan keuken, waarvan de gerechten doen denken aan Indonesisch eten. Dat willen we proeven, maar dat is lastig, vanwege het veelvuldige gebruik van garnalenpasta. We vinden Whole Earth, een vegetarisch Peranakan restaurant, waar we een heerlijke pittigezure en scherpe assam pedas bestellen, een soort curry gevuld met groenten en huisgemaakte tofu. Erbij nemen we sambal king: gebakken aubergine, petehbonen (stinky beans) en kousenband. Het is allemaal geweldig lekker.

alt

alt

Whole Earth
76 Peck Seah St (tegenover uitgang A van de Tg Pagar Metrohalte)
www.wholeearth.com.sg

In een zonovergoten Little India staan we midden tussen de nasibakkers, poori-ovens, cendolverkopers en mie-mannetjes. Hoewel wij net pas ontbeten hebben, is het er een drukte van jewelste. Genoeg vegetarische opties hier, voor wie niet net zijn ontbijt achter de kiezen heeft.

alt

alt


Omdat we worden bevangen door de hitte, gaan we afkoelen in één van de vele malls van Singapore. Wij gaan naar Marina Bay Sands, één van de sjiekste malls van de stad. Malls hebben altijd een food court en bijna overal is er wel iets vegetarisch te krijgen, zeker bij de Indiase stalletjes. We delen voor vier euro een groot bord met twee Indiase curries, raita (yoghurtdip), kruidige, gele rijst, dahl van linzen en een enorm naan-brood.

 

Marina Bay Sands
10 Bayfront Avenue
Indian Express in het Food Court

Ling Zhi Vegetarian is het beste vegetarische restaurant van Singapore. In dit grote restaurant, met twee vestigingen (wij hebben in het Engels online gereserveerd in de vestiging Liat Towers) serveert de efficiënte bediening ons shimeji paddenstoelen met asperges in een aardappelnestje en wederom de bittere monkeyhead mushrooms, gefrituurd en geserveerd met bladgroenten en gojibessen (de bessen zijn niet zichbaar op de foto, maar ze waren er echt). Erbij drinken we een liter jasmijnthee.
lingzhiklein

lingzhiklein2
Ling Zhi Vegetarian
Liat Towers # 05/01
www.lingzhivegetarian.com

Vegetarisch Maleisië 

Kuala Lumpur

We boemelen tijdens een fijne treinreis dik zes uur door palmolie-plantages en arriveren dan in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. In Maleisië kom je veel Indiaas, Chinees en Nyonya eten tegen, de laatste is de lokale keuken die op de Indonesische lijkt. In de grote KLCC mall proberen we diverse restaurants uit, zoals Bambu Desa, een Indonesisch restaurantje waar ze een heerlijke karedok, een soort gado gado, serveren en de Chinees Spring Garden, waar we 'vegetarische gans' en een mooie groenteschotel met tofu eten.
klccvegagansklklccmallklein
Suria KLCC 

Bij Vegegood, een vegetarisch restaurant midden in de wijk Bukit Bintang, onderin de wat suffe elektronica mall van Low Yat Plaza, eten we voor maar een paar euro heel erg lekker eten. Eindelijk proeven we Singapore noedels (normaal met garnalen), heerlijk malse tofu in ketjapsaus en sambal goreng petai. De bediening is ook erg vriendelijk.veggegood

Vegegood
Low Yat Plaza Mall, tegenover Berjaya Times Square
Lg 13-15

In de sjieke Pavillion Mall, ook in Bukit Bintang ,stuiten we in het Food Republic food court op Zhai Shen Yuan Vegetarian. We nemen zoetzure soep, vegetarische kip met groenten en rijst en mogen dan zelf zoveel sambal en pepertjes opscheppen als we willen. Lekker.

pavillion vegetarian

Pavillion Mall

Cameron Higlands

De warmte beu, trekken we de bergen in van Cameron Highlands waar we eeuwenoude theeplantages zien. In de belangrijkste stad van het gebied, Tanah Rata, zit geen vegetarisch restaurant. Maar in de hoofdstraat vinden we genoeg vegetarische opties. Wij slaan de twee wat opdringerige Indiase restaurants over en komen bij een kleine Chinees, die voor weinig geld noedels met knisperend verse groenten in ketjapsaus serveert.

cameronhighlandsubiklein cameronnoedels kleinPenang

Georgetown op het eilandPenang vinden we vanwege het sfeervolle karakter, vol tempels en historie, één van de leukste plekken die we bezoeken in Maleisië. De stad zit vol vegetarische restaurants en wij kiezen voor Lily's Vegetarian Kitchen. We eten hier één van de beste maaltijden van de vakantie. We nemen assam laksa, een traditionele, pittige, aromatische noedelsoep op smaak gebracht met veel tamarinde, die je bijna nergens in een vegetarische variant vindt. En ze serveren er vegetarische nasi lemak: rijst gekookt met kokosmelk en 'visjes' gemaakt van zeewier. We kunnen het ook niet laten de vegetarische sateh te nemen, met heerlijke pindasaus. lillypenang

Lily's Vegetarian Kitchen
98 Noble House, Madras Lane
www.lilysvegekitchen.com

Langkawi

Bij een tropisch land, hoort uiteraard ook een tropisch eiland. We brengen onze laatste nachten in Maleisië door op het toeristische, maar confortabele Langkawi. Het dorpje Pantai Cenang is relaxt en in de vele restaurantjes zijn genoeg vegetarische opties. En we drinken er een tom yam martini, een cocktail gebaseerd op de Thaise pittige kokossoep, inclusief rode peper als roerstaafje. Lekker met gefrituurde groenten met pindasaus.

Als we samen moeten vatten: vegetarisch in Singapore en Maleisië? Kan prima en je kunt er waanzinnig lekker eten. Het beste eten vind je in vegetarische restaurantjes, dus neem voor je op vakantie gaat een lijstje met vegetarische adressen mee.

langkawifritterskleinlangkawicocktail

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama