Open menu

suriname thb

Het eerste Fête de la Cuisine (mei 2013) in Suriname stond in het teken van de uitwisseling van kennis tussen de Nederlandse en Surinaamse chefs. Meereizend met de Nederlandse chefs ontkom je er niet aan om de beste restaurants in Paramaribo te bezoeken.

Geen vervelende klus, zoals restaurant Baka Foto in de historische locatie Fort Zeelandia met een wauw terras aan de rivier. Zusenzo met de echte Nederlandse gezelligheid. Spice Quest, het (moderne) Chinese restaurant van de 'Surinaamse Jamie', Patrick Woei. Los van mijn belangstelling voor het Surinaams eten was dit ook de gelegenheid om eens te kijken of Paramaribo een leuke bestemming is voor de reizende vegetariër.

Natuurlijk kun je, op verzoek, in al deze restaurants een veggie-aanpassing van het menu krijgen. Maar echt vegetarische restaurants zijn het niet. Zijn er dan ook echte vegetarische aanraders in Paramaribo? Een kleine speurtocht, per fiets, bracht de volgende adressen:

Souposo

Dit is niet echt een restaurant maar meer een soepbar in de open lucht, (tegenover de Nederlandse ambassade). Elke werkdag zijn er minimaal twee vegetarische soepen. Bijvoorbeeld op vrijdag de okrasoep. Die smaakte prima, een volle soep met de subtiele smaak (beetje sperzieboon/asperge) van verse okra. Souposo heeft elke dag ook twee vaste soepen. In dit seizoen soep van groene erwten of een pindasoep. Die laatste was een meer romige versie dan ik zelf gewend ben en behoorlijk pittig. Maaltijdvullend, en ondanks de tropische regenbui een fijne lunch. Alle soepen worden naar wens geserveerd met witbrood, bruinbrood of rijst. De soep eet je aan een van de lange banken, heel relaxed met een water of een Parbo (Surinaamse variant van Amstelbier). O ja, ze serveren ook heerlijke salades. Wel gezien, helaas niet geproefd! (adres: Van Roseveltkade 36)

suriname3

 

Aloe Roti

Roti is echt een ding in Paramaribo. De klassieke adressen zijn Chris, Roopram en Joosje. Maar wil je een vegetarische roti zo liet ik mij door de Surinaamse chefs vertellen, dan is er eigenlijk maar één adres: Aloe Roti. Net zoals de andere rotishops is het niet echt gezellig hier. Kale counter met wat zitjes, een beetje de snackbarlook. Maar de roti maakte alles goed. Perfecte roti met wat kikkererwtenmeel van binnen en ruime aparte porties kousenband, ui met masalacurry en pompoen. Een feestje om de roti zelf aan te kleden. Met name de fijne pompoen en ui-masalacombi maakte voor mij van deze roti een buitenmodelletje. Voor degenen die behoefte hebben aan nog meer pittigheid: een extra grote portie eigengemaakte sambalsaus wordt er nog bijgeleverd. Ik liet deze even aan mij voorbijgaan! (adres: L’Hermitageweg 26)

suriname1

 

Martin’s house of Indian food

Meer dan 25 echt vegetarische gerechten met Indiase roots. Dit is echt een restaurant. Gelegen aan de rand van het centrum (op weg naar Blauwgrond) met een groot terras (te heet voor de lunch) en een klein binnendeel (met airco!). Martin houdt ervan om over z’n (vegetarische) gerechten te praten. Denk niet in voor- en nagerechten, dat kent Martin namelijk niet. Maar laat gewoon, net zoals ik deed,  wat schaaltjes komen. De spinazie met Indiase kaas en kruiden (batak) en de aloe bhatoe; aubergine met tomaat, ui en aardappel waren heel fijn. Naar wens geserveerd met een Indiase aardappelroti. Allebei behoorlijk spicy gerechten en belangrijk; niet tot moes gekookt maar nog met de juiste texturen. Misschien wel wat het eten betreft het fijnste vegetarische adres van Paramaribo. (adres: Hajarystr 19)

suriname2

 

Garden of Eden

Volgens Tripadvisor het beste restaurant van Paramaribo. Het restaurant bevindt zich in een rustige villawijk. Het is even zoeken dus. Bij binnenkomst waan je je echt in Thailand. Dat gevoel wordt nog sterker in de tuin. Daar is de open keuken waar de Thaise chefs druk aan het werk zijn. Het restaurant is in de tuin en lijkt op een beachclub; fijn zand, met fijne rood/roze vitrage waardoor je afgeschermde tafels en ruimtes krijgt. Heel bijzonder en sprookjesachtig; overal staan kaarsen en is sfeervolle verlichting gericht op planten, palmen en buddha’s. Op de kaart vind je een stuk of vijftien vegetarische gerechten met keuze in bereiding van gewokt tot gestoomd. Ik koos voor de vruchtencocktail van mango, papaya en sinaasappel. Gevolgd door een fris-pittige salade van groene mango met geroosterde kokos en gebrande pinda’s. Een fris gerecht waar alle smaken van de Thaise keuken goed samen komen. Hoe fijn is het niet om zo’n gerecht met alleen maar vers en rijp fruit te eten?

Als hoofdgerecht volgde de groene curry met Surinaamse groenten. Behoorlijk heet, maar goed en heel gevarieerd gevuld. Broccoli, bloemkoop, asperges, mini-maïs en kousenband. Is er wat negatiefs te zeggen over Garden of Eden? Alleen dat de prijzen in US$ zijn, terwijl vrijwel alle andere restaurants Surinaamse dollars (SRD) rekenen. En er bij afrekening per creditcard nogmaals 5% kosten bijkomt. Dat vinden wij Nederlanders niet fijn! (adres: Virolastraat 61)

Samenvattend

Ja, je kunt zeker fijn vegetarisch eten in Paramaribo. Je moet alleen even weten waar. Beland je per ongeluk in een gewoon restaurant, geen probleem, men is altijd bereid om de gerechten voor je aan te passen.

Slapen

Wat slapen betreft zijn in Suriname de ecolodges sterk in opkomst. Zelfs in Paramaribo. De leukste, naar mijn mening, is Para Parc net buiten de stad in het natuurgebied Rijsdijk van een Nederlands-Surinaams stel, Joan en Paul Nolet. Zes traditionele huisjes in een mooi gebied. Nog even een geheimpje over Para Parc: hun kok kan echt heel goed Surinaams koken en maakt op verzoek een fantastische Creoolse, Javaanse of Surinaamse rijsttafel (ook vegetarisch). Voor een schijntje,  niet verder vertellen!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama